Handelingen

Ommel, Marialaan - Genade-oord

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Genade-oord
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Asten
Plaats: Ommel
Adres: Marialaan ong.
Postcode: 5724AB
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1906
Architect:
Huidige bestemming: Processiepark
Monument status: Rijksmonument 516708

Monumentomschrijving

Bouwstijl: Neo-Gotiek

Processiepark, bestaande uit: centraal in processiepark calvarieberg met gietijzeren corpus (ca. 1930). Voor de berg een offerblok met inscriptie: 'Gij pelgrims die dit oord betreedt, wie gij ook zijt en hoe gij heet, gij alle vroom van zinnen, blijft steeds Maria minner en geeft uw gift met milde hand, zo blijft Mariaoord in stand'. Veertien staties met passieverhaal, geschonken, blijkens ingemetselde stenen, door welgestelde families uit Helmond (o.a. Van Thiel, Prinzen, Van Hout) en 'herder en parochianen van Hees'. Kopie van de grot van Lourdes met openluchtaltaar. Rondom calvarieberg zes kistkapellen met mirakels van Ommel. Smeedijzeren poort in neogotische stijl. Parkachtige aanleg.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De Calvarieberg is een met gras, struiken en bomen begroeide opgeworpen zandheuvel.

Aan de voorzijde ervan is een bakstenen trap met tien treden aangebracht. Op de top is tegen een houten kruis een gietijzeren corpus gehangen. Het kruis staat op een bakstenen sokkel met hardstenen kapiteel.

Waardering

De Calvarieberg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en als uitdrukking van geestelijk leven; namelijk de geschiedenis van de Mariadevotie in dit kerkdorp welke een meer dan lokale uitstraling heeft gehad. Als essentieel onderdeel van het processiepark heeft de Calvarieberg ensemblewaarde.

Inleiding

OFFERBLOK, gelegen aan de voet van de Calvarieberg.

Omschrijving

OFFERBLOK, aan de voet van de Calvarieberg. Het geheel bestaat uit een bakstenen kastje op een taps toelopende hardstenen voet. Het kastje heeft aan de voorzijde een natuurstenen plaat met een kleine opening voor geld en het opschrift: "GIJ PELGRIMS DIE DIT OORD BETREEDT, WIE GIJ OOK ZIJT EN HOE GIJ OOK HEET, GIJ ALLE VROOM VAN ZINNEN, BLIJFT STEEDS MARIA MINNEN EN GEEFT UW GIFT MET MILDE HAND, ZO BLIJFT MARIAOORD IN STAND". De achterzijde heeft een ijzeren deurtje. Het kastje heeft een hardstenen afdeksteen met gebogen bovenkant en ingehakte kruistekens.

Waardering

Het offerblok is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde en als uitdrukking van geestelijk leven; namelijk de geschiedenis van de Mariadevotie in dit kerkdorp welke een meer dan lokale uitstraling heeft gehad. Als essentieel onderdeel van het processiepark heeft het offerblok ensemblewaarde.