Handelingen

Ommel, Marialaan 16 - O.L. Vrouw Presentatie (1843 - 1944)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Presentatie
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Asten
Plaats: Ommel
Adres: Kruisstraat / Kloosterlaan
Postcode:
Inventarisatienummer: 08005
Jaar ingebruikname: 1843
Architect:
Huidige bestemming: door oorlogshandelingen verwoest
Monument status: geen

Geschiedenis

Voormalige kapel, 1882 kerk, toren uitbreiding 1900, door oorlogshandelingen verwoest 1944.

Gebouwomschrijving SKKN

De verering van Onze Lieve Vrouw van Ommel is ontstaan in de vijftiende eeuw. De legende verhaalt van een herhaalde malen wedergevonden beeldje, waartoe in 1444 een kapel werd gewijd. Honderd jaar later werd bij deze kapel het klooster Marien Schoot of Mariaschoot gebouwd. De zusters Franciscanessen kregen de zorg voor de kapel. Het klooster brandde af in 1922. In 1897 werd de kapel opgenomen in een nieuwgebouwde kerk in neo-gothische stijl. Deze kerk werd in 1944 verwoest. Het beeldje was al tijdig door de pastoor uit de kapel gehaald en vervangen door een kopie. Het origineel werd bewaard in de noodkerk, c.q. het pakhuis van de Boerenbond.

Dichtbij de plek van de verwoeste kerk werd in 1961-62 een nieuwe kerk gebouwd naar ontwerp van Ir.C. Geenen van architectenbureau Geenen en Oskam. Ook deze kerk werd toegewijd aan Onze Lieve Vrouw Presentatie en Maria van Ommel heeft daar weer een eigen kapel gekregen.

In 1913 werd een processiepark aangelegd waar natuurstenen reliefs de wonderbare geschiedenis weergeven van het genadebeeldje. In het park bevinden zich eveneens een kruisweg, een beeld van de Moeder van Smarten en een Lourdesgrot (1933). Op een heuvel staat een kruis. In 1939 werd de pastoor J.E.J.van Erven begraven aan de voet van deze heuvel. Bij mooi weer kan de H.Mis worden opgedragen in het park waar aan de zuidkant van de kerk een overkapte ruimte is met een altaar en een preekstoel. Aan de muur achter het altaar bevindt zich de replica uit de oorlogsjaren. Kerk en processiepark zijn gelegen aan de Mariastraat evenals de pastorie aan de noordkant van de kerk.

Afbeeldingen