Handelingen

Oostelbeers, Hillestraat - Andreas

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oirschot
Plaats: Oostelbeers
Adres: bij Hillestraat 2
Postcode: 5091JZ
Sonneveld-index: 08010
Jaar ingebruikname: 14e
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt op toren na
Monument status: Rijksmonument 31599 (toren)



Geschiedenis

In 1207 wordt de kerk van Oostelbeers voor het eerst genoemd. Vanaf dit jaar was het patronaatsrecht in het bezit van de Abdij van Tongerlo. De kerk was enkel een kwartkerk die aan de Heilige Andreas was gewijd. In de periode 1300-1350 werd er een nieuwe kerktoren gebouwd tegen de bestaande kerk. Deze toren staat er anno 2012 nog. In de 15e eeuw werd de kerk vergroot en kreeg de toren er een geleding bij. Hierbij werden de galmgaten van de derde geleding dichtgemetseld.

Vanaf 1648 werd de kerk verwaarloosd met de protestantse overheersing ten gevolge van de Vrede van Münster. Omdat de kerk was ingepikt betrokken de Katholieken in 1672 een schuurkerk. In 1798 was de kerk in zodanig slechte staat en ver van de dorpskern gelegen, dat de inwoners van Oostelbeers de kerk niet meer wilden gebruiken. De Protestanten waren met te weinigen om de kerk te onderhouden en, toen de Katholieken tegen het einde van de 18e eeuw hun kerk weer terugkregen, bleven ze hun schuurkerk gebruiken. In de 2e helft van de 19e eeuw is het gebouw ingestort, terwijl de toren is blijven staan. (Bron:[1]

In 1968 is de kerktoren gerestaureerd, maar kreeg daarbij geen spits meer toegevoegd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ruïne van de middeleeuwse kerktoren buiten de dorpskom; rechtopgaand bakstenen bouwwerk uit de eerste helft van de 14e eeuw; zonder steunberen, met vier door natuurstenen waterlijsten gescheiden geledingen, zonder dak. In de tweede geleding aan iedere zijde drie langwerpige met een rondboogfries afgezette spaarvelden, in de derde geleding aan elke zijde twee dichtgemetselde spitsbogige galmgaten, in de vierde geleding aan elke zijde twee spitsbogige spaarnissen waarin gekoppelde spitsbogige galmgaten.

Externe links

Afbeeldingen