Handelingen

Oosterbeek, Utrechtseweg 220 - Goede Herderkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Goede Herderkerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Gelderland
Gemeente: Renkum
Plaats: Oosterbeek
Adres: Utrechtseweg 220
Postcode: 6862AM
Inventarisatienummer: 12072
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Eschauzier, F.A.
Huidige bestemming: uitvaartcentrum
Monument status: geen


Geschiedenis

Doorsnede Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage
Plattegrond Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage

Gebouwd als Ned. Hervormde kerk. Belangrijke wederopbouwkerk met dakruiter..

Binnen de Protestantse Kerk is in 2007 besloten dat de Gereformeerde Kerk (Vredebergkerk) de Protestantse kerk in Oosterbeek zou worden. En de Ned. Hervormde Goede Herderkerk (1955, F.A. Eschauzier) is verkocht aan een uitvaartonderneming. Zondag 22 juni 2008 is er de laatste kerkdienst gehouden. (57-07/59-08/60-08)

In de media

Uit De Gelderlander, 17 mei 2008

Kerkorgel van slopershamer gered

door Nicole Beaujean.

OOSTERBEEK - Wanneer in De Goede Herder Kerk in Oosterbeek op 22 juni de laatste dienst heeft plaatsgevonden, wordt de complete inboedel overbodig. Een deel van de kerkbanken krijgt een herbestemming in de Vredebergkerk en voor de stoelen is een particuliere adoptieactie bedacht.

Maar voor het kerkorgel bestaat vanuit andere kerken in de wijde omtrek geen directe belangstelling. En dat was Fedde Makkinga, voorzitter van het college van kerkrentmeesters, een doorn in het oog. "We hebben uiteraard eerst geïnformeerd of de volgende eigenaar van het pand, uitvaartbedrijf J. Mijnhart, wellicht interesse had. Maar het orgel zit op een zodanig bijzondere plek dat het bedrijf er niets mee kan. Uit elkaar halen, opslaan en later ergens weer opbouwen kost minstens 30.000 euro. En we kampen al met een tekort van 125.000 euro op de verbouwingsbegroting van de Vredebergkerk."

De slopershamer leek de enige optie. Maar er deed zich een gelukkig toeval voor. Makkinga: "Al drie jaar gaat de Armeense geloofsgemeenschap iedere zondag bij ons ter kerke. Een deel van deze groep kerkgangers heeft zijn thuisbasis in het Duitse Bielefeld. Het toeval wil dat zij daar voor hun nieuwe kerkelijke ruimte op zoek waren naar een orgel. De link was natuurlijk snel gelegd."

De Armeens-apostolische kerk in Bielefeld heeft weinig budget, maar daar gaat het de kerkrentmeesters in Oosterbeek ook niet in de eerste plaats om. "We zijn ontzettend opgelucht dat het orgel niet gesloopt hoeft te worden en op deze manier behouden kan blijven", zegt Makkinga.

,,Eind juni wordt het uit elkaar gehaald en met drie vrachtwagens naar het kerkgebouw in Bielefeld vervoerd. Zo zorgt ons orgel ook nog voor verbroedering binnen de christelijke kerk."

Het orgel is in 1953 gemaakt door Verschueren Orgelbouw in Heythuysen. Bij dit bedrijf wordt ieder orgelonderdeel in eigen huis vervaardigd, van orgelkas tot handgemaakt pijpwerk, waarbij alles gericht is op een goed klankresultaat. Verschueren Orgelbouw heeft de oudste traditie in Nederland voor de productie van pijpwerk.

Bielefeld ligt in Westfalen, vlakbij het Teutoburger Woud. "Onze vaste organist Henk Gerritsen zal best een traantje laten. 'Zijn' orgel is een bijzonder exemplaar op een verhoogd platform, waardoor je direct visueel contact hebt met zowel voorganger als dirigent. Maar misschien mag hij eens in Bielefeld langskomen om nog wat te spelen", grapt Makkinga.

Materialen en kleuren

Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum

 • Vloer:rode cementtegels
 • Wanden: perfora-steen in natuurlijke kleur
 • Ramen: blank glas met gezandstraalde figuren van Harry op de Laak
 • Plafond: lichtgeel van kleur, als lampekap gevouwen
 • Avondmaalstafel: wengé met stalen rand
 • kansel Japans eiken met koper, klankkaatser in blauw
 • Banken: Japans eiken met lessenaars
 • Doopvont: hardsteen, versierd met abstracte voorstellingen, ontwerp mw. Edelkoor
 • Aantal plaatsen: 535
 • Verwarming: warmwaterverwarming in de vloer
 • Verlichting: vier blauwe schotels met adelaarmotieven, wandverlichting met schelp-armaturen

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur