Handelingen

Oosterblokker, Oosterblokker 98 - Pancratius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pancratius
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Drechterland
Plaats: Oosterblokker
Adres: Oosterblokker 98
Postcode: 1696BH
Inventarisatienummer: 05960
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 14055 (kerk); 14056 (toren)


Geschiedenis

Grote historische dorpskerk met toren en rijke inventaris. Gerestaureerd 1985-1989. Sindsdien in gebruik als "Cultureel Centrum Pancratius".

Beschrijving RCE

Herv.Kerk. Eenbeukige kruiskerk op omheind, verhoogd kerkhof. Het schip van de kerk XVB, dwarspand en vijfzijdig gesloten koor XVIA. Inwendig houten tongewelven, op de vier hoeken van de kruising schalken met heiligenbeelden, de vier Evangelisten voorstellende. Rijk versierde preekstoel 1661, koperen doopboog 1645, twee armen van koperen kronen.

Toren der Herv.Kerk, met ingesnoerde spits ca.1450; drie geledingen, de eerste met ingang in hoge spitsboognis, de tweede en derde versierd met smalle nissen, het muurwerk afgesloten door een rondboogfries. Klokkenstoel met klok van Hendrick Wegewaert, 1601, diam. 117,5 cm. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, ca. 1900, later voorzien van elektrische opwinding.

Het orgel

Het orgel is gebouwd door Friedrich Leichel & Zn in 1895. Momenteel is het orgel onbespeelbaar, alleen de frontpijpen zijn nog aanwezig. Het overige pijpwerk ligt opgeslagen. Firma Flentrop heeft het front gerestaureerd.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur