Handelingen

Oosterhout, St. Vincentiusstraat - Kapel St. Antoniusklooster

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oosterhout
Plaats: Oosterhout
Adres: Sint Vincentiusstraat 86
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: museum
Monument status: geenGeschiedenis

Het Antoniusklooster werd in 1930 gebouwd voor de zusters franciscanessen die het onderwijs verzorgden op de Antoniusmeisjesschool. Deze school stond links van het klooster. De tweede pastoor van de Antoniusparochie Mgr. A. van Loon had de bouwgrond voor het klooster aan de zusters geschonken. Vanaf 1910 liepen de zusters elke dag vanuit hun klooster in de Rulstraat naar de meisjesschool in de Hoogstraat. Na 1930 hoefde dit niet meer. Tot 1957 wonen er zusters franciscanessen in het Antoniusklooster. In 1957 wordt de communiteit van de Hoogstraat samengevoegd met de communiteit van de Rulstraat.

Van 1957 - 1968 fungeert het gebouw als Hospitium Sint Benedictus. Gasten die de diensten in de nabij gelegen O.L.V. Abdij en de Sint-Paulusabdij volgden, konden hier overnachten.

Van 1968 tot 1982 woont de communiteit van de zusters franciscanessen van de Rulstraat in het klooster aan de Hoogstraat / Sint Vincentiusstraat. Op 7 juli 1982 verhuizen de zusters naar de Ridderstraat en wordt het pand Speelgoedmuseum. Aan de achterkant is het gebouw uitgebouwd. Enkele zusters franciscanessen wonen nog steeds in het klooster (3 geschakelde woningen) in de Ridderstraat.

Momenteel [juli 2008] wordt er aan gedacht om het Speelgoedmuseum te laten verhuizen naar de nu leegstaande basisschool De Touwbaan aan de Zandheuvel. Voorheen b.s. De Zandheuvel en daarvoor de Sint Vincentiusschool.

Monumentomschrijving CultuurHistorische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1925
  • Gevels en Materialen: Bakstenen gevels met siermetselwerk.
  • Vensters en Deuren: Vleugelpaneeldeur. Lancetvenster met glas-in-lood.
  • Dak en Bedekking: Zadeldak, verbeterde Hollandse pannen. Fors overstek.
  • Bijgebouwen: Opgeklampte poort.
  • Bijzonderheden: Voormalig zusterklooster.