Handelingen

Oosthuizen, Raadhuisstraat 3 - Franciscus van Assisi

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Franciscus van Assisi
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Edam-Volendam
Plaats: Oosthuizen
Adres: Raadhuisstraat 3
Postcode: 1474HE
Inventarisatienummer: 05972
Jaar ingebruikname: 1961
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen


Geschiedenis

Hulpkerk in een voormalig herenhuis. Tijdelijk gesloten geweest eind jaren 2000, in verband met brandschade.

In de media

  • Uit: Noordhollandsdagblad d.d. 27-09-2011

OOSTHUIZEN - De kleinste parochie van het bisdom Haarlem-Amsterdam bestaat vijftig jaar. Het gaat om de St. Franciscusparochie in Oosthuizen, al een halve eeuw gevestigd in een voormalige dokterswoning in de Raadhuisstraat.

Het pand kon worden aangekocht dankzij de inbreng van de St. Nicolaas- en Catharinaparochie in Purmerend en acties van eigen mensen. ,,Bij de aankoop van het huis waren er bijna geen katholieke gezinnen in de Zeevang. Het gebied was ook helemaal niet katholiek. Alle kerken in Zeevang zijn protestante kerken, minus eentje’’, weet pastor Luis Weel. Samen met enkele andere gepensioneerde priesters is de 69-jarige Weel als pastor actief in de jubilerende parochie. De kerkelijke gemeente dopt zijn eigen boontjes met zelfbestuur. En voorziet zelf ook in het onderhoud dankzij allemaal vrijwilligers. Officieel staan ongeveer 250 adressen bij de parochie ingeschreven, maar in de praktijk komt het neer op ruim honderd actieve families. In veel vroeger jaren kerkten de katholieken van Zeevang in de Grote Kerk in Oosthuizen. Het imposante godshuis was in 1511 gebouwd door enkele voorname families als de Bredehofs, die fortuin hadden gemaakt met de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Maar na de reformatie van Luther zijn de pastoor en zijn katholieke volgelingen geruisloos overgaan naar het protestantisme. ,,Een beeldenstorm heeft Oosthuizen vermoedelijk niet gekend. Zoveel heiligenbeelden zullen er ook niet hebben gestaan’’, aldus pastor Weel. ,,Volgens de reformatorische gedachte is alleen het altaar als symbool van de eucharistie weggehaald uit de kerk.’’

De St. Franciscusparochie staat voor een kleine huisgemeenschap van mensen die elkaars families goed kennen, hoewel ze redelijk ver uit elkaar wonen. ,,In Oosthuizen zijn nog meer maar weinig praktiserende katholieken, de meeste parochieleden wonen op het platteland. Maar die hebben een enorme traditie in het kerkbestuur en koor zoals de familie Vrolijk.’’ Pastoor Keijzer is onlosmakelijk verbonden met de kleine parochie. Hoewel ziekelijk en oud diende hij de geloofsgemeenschap nog achttien jaar lang. De pastoor woonde boven het kerkje en had als het ware de kerk in zijn huiskamer. Inmiddels is de bovenverdieping gesloopt en de kerkzaal uitgebreid. De kerkzaal staat nu in verbinding met zorgcentrum De Seevanck dat de ruimte ook als stiltecentrum kan gebruiken.

Afbeeldingen

ExterieurInterieur