Handelingen

Oud-Beijerland, Stougjesdijk 208 - Greupkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Greupkerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Mijnsheerenland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: Oud-Beijerland
Adres: Stougjesdijk 208
Postcode: 3261KW
Jaar ingebruikname: 1921
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Vlakbij drukke rotonde in Oud-Beijerland gelegen kapelachtig kerkje, onderaan de dijken.

Kerkelijk valt dit gebouw onder Mijnsheerenland, burgerlijk behoorde het tot de Gemeente Oud-Beijerland. (sinds 2019:Hoeksche Waard)

Aan de Stougjesdijk in de buurtschap Greup staat een hulpkerk van de Hervormde gemeente Mijnsheerenland. Die hulpkerk is rond 1920 à 1925 gebouwd voor mensen die te ver van de kerk van Mijnsheerenland woonden. De kerkgang loopt terug. Er is een portocabin bij de hulpkerk gezet waarin een oppas voor kleine kinderen komt. Misschien komen er nu meer kerkgangers.

De Ned. Hervormde Kerk De Open Hof te Erica is gebouwd ter vervanging van een kerk uit 1899, die op 18 augustus 1965 in vlammen opging. Bij de vorming van de protestantse kerk is besloten dat deze Ned. Hervormde kerk de PKN-kerk wordt. De kerk kreeg een nieuwe naam: Het Kruispunt. Het De Graaf-orgel, oorspronkelijk in 1970 gebouwd voor de Ned. Hervormde kerk De Ark te Baarn en in 1986 overgeplaatst naar Erica, is verkocht aan de Greupkerk in Mijnsheerenland en aldaar 19 augustus 2006 in gebruik genomen.

Orgel

Het orgel is in 1970 gebouwd door A.H. de Graaf (Ede) voor de herv. kerk "De Ark" te Baarn. In 1985 plaatst De Graaf (inmiddels in Hoogland gevestigd) het over naar de hervormde kerk van Erica (Dr.). In 2006 plaatst hij het tenslotte over naar Oud-Beijerland.

Dispositie

Manuaal: Prestant 8' discant - Holpijp 8' bas/discant - Prestant 4' - Fluit 4' bas/discant - Quint 3' bas/discant - Octaaf 2' - Terts 1 3/5' discant - Mixtuur 1⅓' 2-3 sterk bas/discant.

Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur