Handelingen

Ouddorp, Dorpstienden 4 - Verenigingsgebouw Dorpstienden

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Verenigingsgebouw Dorpstienden
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Goeree-Overflakkee
Plaats: Ouddorp
Adres: Dorpstienden 4
Postcode:
Inventarisatienummer: 18923
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik voor kerkdiensten
Monument status: geenGeschiedenis

Verenigingsgebouw Dorpstienden. Modern gebouw zonder toren. Is van 2005 tot 2010 gebruikt door de kleine PKN gemeente van Ouddorp en van 2010 tot 2013 door de veel grotere plaatselijke Hersteld Hervormde gemeente. De PKN-gemeente hield met 25 - 50 personen diensten in een van de zalen van het verenigingsgebouw. De HHK-gemeente hield met 1.100 - 1.400 personen diensten in de sporthal die aan het verenigingsgebouw vast zit. Op 25 juni 2013 werd de laatste dienst gehouden en betrok de HHK-gemeente de nieuwe Eben-Haëzerkerk.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 4 oktober 2005.

De hervormde gemeente van Ouddorp (binnen de Protestantse Kerk) heeft zondag voor het eerst twee kerkdiensten belegd. De diensten werden gehouden in het gebouw Dorpstienden, aldus de scriba van de voorlopige kerkenraad, H.R. de Krij uit Middelharnis. De classis Brielle van de Protestantse Kerk in Nederland heeft deze voorlopige kerkenraad, die uit vijf personen bestaat, onlangs ingesteld.

Volgens De Krij is er in Ouddorp ook een zogenaamde kerkenraadscommissie benoemd, bestaande uit Ouddorpers. „De commissie moet de komende tijd bezien hoe het kerkelijk leven van de gemeente verder gestalte moet krijgen.”

Uit Reformatorisch Dagblad, 27 november 2009.

De kleine synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft vrijdag in Utrecht ingestemd met een voorziening voor de hersteld hervormde gemeente in Ouddorp.

De voorziening houdt in dat de Dorpskerk eigendom blijft van de hervormde gemeente, maar dat de hersteld hervormde gemeente de mogelijkheid houdt het gebouw te gebruiken voor zondagse erediensten. De pastorie blijft ook eigendom van de hervormde gemeente. Het logeerhuis ”De Mantelienge” wordt overgedragen aan de hersteld hervormde gemeente.

De Protestantse Kerk meldt dat de kleine synode ook maatregelen heeft getroffen „om de kwetsbare hervormde gemeente te ondersteunen in haar gemeente-zijn.” Zo is een verzoek om een vijfjarige garantiesubsidie gehonoreerd, aldus de PKN.

Links

Afbeeldingen