Handelingen

Ouddorp, Stationsweg - St. Martinuskapel (1981-1988)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: St. Martinuskapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Goeree-Overflakkee
Plaats: Ouddorp
Adres: Stationsweg
Postcode:
Inventarisatienummer: 02843
Jaar ingebruikname: 1981
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Gesitueerd in voormalige telefooncentrale. Kapel tot 1989. Gesloopt. Vervangen.

Geschiedenis; bron: deheiligefamilie.nl

Geschiedenis kapel (kerk) te Ouddorp.

Stichtingjaar allereerste kerk zover bekend in het jaar 1348, de stenen waarmee deze kerk is gebouwd zijn waarschijnlijk gedeeltelijk afkomstig van een eerdere kerk. Deze kerk was gewijd aan de Heilige Martinus van Tours.

Na de reformatie is er voor het eerst weer in de zomer van 1956 vanwege de badgasten, gedurende 6 weken weer kerkgelegenheid in Ouddorp. In dit jaar en aansluitende jaren vinden er in het hoogseizoen weer kerkdiensten plaats in het recreatiecentrum ”Toppershoedje”, Evangelisatietent van de Gereformeerde kerk en in een ruimte achter Hotel Akershoek.

In 1981 werd er eindelijk een eigen kerkje in een voormalige telefooncentrale, de Martinus kapel gerealiseerd, welke door Bisschop A. Simonis op Zaterdag 1 augustus 1980 plechtig is ingewijd. Er wordt in de aansluitende jaren bekeken of de kapel uitgebreid kan worden, dit blijkt niet mogelijk.

Besloten wordt om tot de aankoop van een aan de overkant gelegen pand over te gaan en de bestaande kapel te verkopen en een nieuwe kapel in het schuurgedeelte van het desbetreffende pand te realiseren. Op Zondag 11 september 1988 wordt hier de eerste mis door pastoor J.L.M.Ammerlaan opgedragen. De inwijding van de nieuwe Martinuskapel vind plaats op 22 april 1989 dit zou in eerste instantie door Bisschop Mrg. R.Ph. Bar gebeuren. Maar helaas door ziekte was de bisschop verhinderd, pastoor Ammerlaan kreeg toen als deken van het dekenaat volmacht om de inwijding namens de bisschop te doen.

Afbeeldingen