Handelingen

Oude Pekela, Hendrik Westerstraat 114 - Wedderwegkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Wedderwegkerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Oude Pekela
Provincie: Groningen
Gemeente: Pekela
Plaats: Oude Pekela
Adres: Hendrik Westerstraat 114
Postcode: 9665AL
Sonneveld-index: 01137
Jaar ingebruikname: 1686
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 31949

Geschiedenis

Historische kerk met toren.

Zaalkerk uit 1683-1685, in 1783 oostwaarts verlengd. Toren uit 1804. Inwendig gestuct tongewelf. Kansel uit het einde van de 17de eeuw. Orgel uit 1865 van P. van Oeckelen & Zonen, in 1993 door Mense Ruiter Orgelmakers gerestaureerd. Toen in 2000 bij een storm het haantje van de toren vloog, werd duidelijk dat een restauratie van kerk en toren nodig waren. Dat is in de daarop volgende jaren gebeurd. Op 10 december 2004 werd de kerk weer in gebruik genomen. (54-05) Sinds de vorming van de Protestantse Gemeente Oude Pekela, eind jaren 2000, heet dit kerkgebouw "Wedderwegkerk".

Orgel

Op 22 oktober 1865 speelde Johannes Worp het orgel van de Hervormde Kerk in Oude Pekela in. Het is een werkstuk van de firma Van Oeckelen en Zn. Adviseurs bij de bouw waren Worp en dhr. S.W. Trip uit Groningen. Deze laatste wilde geen vrij pedaal, maar een uitgebreid Bovenwerk. Uiteindelijk is dit plan niet uitgevoerd, maar wel waren de gaten als gemaakt voor de registertrekkers. De dichtgemaakte gaten zijn nog altijd zichtbaar. Bij een restauratie door Mense Ruiter in de jaren 1952-1954 werd de Clarinet vervangen door een opslaande Dulciaan 8'. Onder advies van Klaas Bolt voerde Bakker & Timmenga een restauratie van het hoofdwerk uit in 1981. In de opslag van Mense Ruiter bevond zich een originele Clarinet van Van Oeckelen, die op het orgel werd geplaatst. Hoogstwaarschijnlijk is dit dezelfde Clarinet die in 1954 werd verwijderd. Mense Ruiter voerde in 1990-1993 de tweede fase van de restauratie uit. Adviseur was opnieuw Klaas Bolt, die echter kwam te overlijden en werd opgevolgd door Jan Jongepier. De tongwerken die in 1980/1981 op advies van Bolt waren gewijzigd werden nu weer teruggebracht in de oude staat. Verder werden pedaal en bovenwerk gerestaureerd, evenals de mechanieken en de klaviatuur. Op 25 september 1993 is het orgel weer in gebruik genomen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk en toren op ruim Kerkhof. Langgerekt zaalgebouw gesticht in 1683 en in 1783 vergroot; toren uit 1804 die boven de nok van het kerkdak door afschuining van de hoeken beëindigd is om bekroond te worden door een sierlijk achtzijdig koepeltje. In de kerk preekstoel met gedraaide hoekbalusters; bijbehorend achterschot en klankbord. Met ijzer beslagen offerblok. Compleet bijeen behorend meubilair van paneelwerk met gesneden lijsten. Van het doophek is nog slechts een gedeelte over met vier knoppen. Gedenksteen voor H. Wester. In de pastorietuin voetstuk (grafmonument ?) met de naam van de schoolopziener H. Wester. Orgel in 1865 gemaakt door P. van Oeckelen. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk circa 1580. Gerestaureerd door de Fa. Koek te Midwolda en van een electrische opwinding voorzien. Aan de toren zit op een houten bord, schuin geplaatst in de hoek van de zijgevel, een zonnewijzer.

In de media

  • Uit Prachtig Pekela 3 november 2013

De kerkenraad onderzoekt of de Wedderwegkerk kan worden overgedragen aan de stichting Oude Groninger Kerken met de mogelijkheid om het vervolgens weer terug te huren.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 6 juli 2015

De protestantse gemeente Oude Pekela draagt op 10 juli 2015 de Wedderwegkerk te Oude Pekela over aan de Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur