Handelingen

Oudehorne, Schoterlandseweg 20 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk:
Genootschap: PKN Gereformeerd
Provincie: Friesland
Gemeente: Heerenveen
Plaats: Oudehorne
Adres: Schoterlandseweg 20
Postcode: 8413NA
Inventarisatienummer: 9468
Jaar ingebruikname: 1924
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Met ingang van 1 januari 2010: Gefedereerde gemeente Oude- en Nieuwehorne e.o. "De "Regenboog".

In de media

Uit Nieuwsblad voor Friesland, 5 april 1950.

Nadat enige weken in het lokaal Nafthali de diensten werden gehouden, kon de gem. van Oudehorne Zondag weer het eigen kerkgebouw in gebruik nemen. Van buiten is de kerk gerestaureerd en opgeknapt. De nieuwe ramen (glas in lood) werden geleverd door firma Balink te Heerenveen. Het schilderwerk door A. v.d. Meulen en v.d. Sluis en het timmerwerk door B. v.d. Akker, allen te Oudehome. Ds. Boersma bracht in een kort woord dank aan hen, die het werk hadden uitgevoerd, ook aan de gemeente voor haar milde gaven, maar bovenal aan de Koning der kerk, die „alle Eer toekomt".

Uit Reformatorisch Dagblad, 14 maart 2006.

De gereformeerde kerk te Oudehorne viert haar honderdjarig bestaan. Eind december 1905 werd de gemeente gesticht. Zij begon met 41 lidmaten. In de afgelopen honderd jaar groeide dat aantal uit tot de huidige 550 leden.

De eerste jaren na de oprichting kwamen de leden bij elkaar in een klein evangelisatiegebouw uit 1898. De kerk, die nu nog steeds wordt gebruikt, is in 1924 gebouwd. In 1926 kwam de pastorie erbij, in 1927 de consistorie.

Afgelopen zondagmiddag leidden de huidige voorgangers ds. J. Kijzer en ds. J. van der Veen de jubileumdienst, samen met drie vroegere predikanten. De twee predikanten van Oudehorne werken parttime. Samen zijn zij goed voor één predikantsplaats.

Uit Reformatorisch Dagblad, 29 december 2009.

De gereformeerde kerk Oudehorne en de hervormde gemeente Oude- en Nieuwehorne, bij het Friese Heerenveen, fuseren per 1 januari tot de protestantse gemeente Oude- en Nieuwehorne. Het nieuwe begin als protestantse gemeente wordt op zondag 3 januari „gevierd.” De dienst begint om 9.30 uur in het kerkgebouw van de gereformeerde kerk aan de Schoterlandseweg 20 in Oudehorne.

Orgel

Het orgel is in 1986 gebouwd door de firma Hendriksen & Reitsma (Nunspeet). Adviseur is Bas Wijnands.

Dispositie
  • Manuaal: Bourdon 16' discant - Prestant 8' - Roerfluit 8' bas/discant - Quintadeen 8' - Octaaf 4' bas/discant - Fluit 4' - Quintfluit 3' bas - Octaaf 2' - Cornet 2⅔' 3 sterk discant - Mixtuur 1⅓' 3-4 sterk bas/discant - Trompet 8' bas/discant - Tremulant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen

Exterieur
Interieur