Handelingen

Oudemirdum, Huningspaed 3 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Boskerk
Genootschap: Geref. Gemeenten
Provincie: Friesland
Gemeente: De Friese Meren
Plaats: Oudemirdum
Adres: Huningspaed 3
Postcode: 8567LL
Sonneveld-index: 09471
Jaar ingebruikname: 1933
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: na te gaan
opname 01-09-2010 © H.E.W.
opname 01-09-2010 © H.E.W.
opname 01-09-2010 © H.E.W.

Geschiedenis

Kerkgebouw met 280 zitplaatsen. De gemeente van Oudemirdum is ontstaan doordat leden uit de plaatselijke Nederlandse Hervormde Kerk zich daar niet meer thuis voelden. Na enige tijd in de Gereformeerde Gemeente van Lemmer te hebben gekerkt, werd op 15 augustus 1933 het kerkgebouw in gebruik genomen met 200 zitplaatsen. Na de eerste jaren een traporgel te hebben gebruikt neemt de gemeente in 1951 een orgel in gebruik van de heer Wattel te Utrecht. In 1975 wordt een verenigingsgebouw naast de kerk gebouwd. In 1969 aantal zitplaatsen uitgebreid. In 1986 wordt het orgel vervangen door een orgel van de firma Fama & Raadgever te Utrecht.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Fama & Raadgever in 1986.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 31 december 2007.

De gereformeerde gemeente te Oudemirdum begint in januari met een verbouwing van haar kerk. Het is de bedoeling dat er aan de voorzijde van het kerkgebouw aan het Huningspaed een nieuwe ontvangsthal wordt gebouwd. Deze vervangt de huidige garderobe, die niet meer aan de eisen voldoet, vertelt scriba M.M. van der Goot. „Onder andere de trap naar de galerij is te steil en te smal. Ook ontbreekt er in de kerk uit 1933 een invalidentoilet.” De nieuwe aanbouw van ongeveer 7 bij 5 meter bestaat onder meer uit een nieuwe toiletgroep en een trap naar de galerij. Omdat de huidige hal bij de kerkzaal wordt getrokken, komen er ook ongeveer dertig extra zitplaatsen beschikbaar. „Die zitplaatsen zijn normaal gesproken niet echt nodig”, aldus Van der Goot. „Alleen 's zomers kunnen we die goed gebruiken voor de vakantiegangers. We beleggen dan vier diensten per zondag.” De kosten voor de verbouwing bedragen ongeveer 70.000 euro. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemingsbedrijf Moens. Naar verwachting is de verbouwing in maart afgerond.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 28 april 2009.

Het kerkgebouw van de gereformeerde gemeente te Oudemirdum is van binnen grondig gerenoveerd. De kerk kreeg onder meer nieuwe kerkbanken, een nieuwe kansel en een nieuw katheder. Het liturgisch centrum en de kerkbanken zijn gemaakt van Europees eikenhout. Het kerkgebouw is verder voorzien van een nieuwe tegelvloer met vloerverwarming. De wanden zijn opnieuw geverfd. De renovatie is uitgevoerd door bouwbedrijf Kaptein uit Urk. Dit bedrijf maakte ook de kerkbanken en het liturgisch centrum. De kosten van de renovatie bedragen ongeveer 120.000 euro. Tijdens de renovatie van het kerkgebouw uit 1933 kerkte de gemeente in het verenigingsgebouw. Vorig jaar kreeg het kerkgebouw aan het Huningspaed al een nieuwe ontvangsthal. Door die verbouwing kwamen er ongeveer dertig zitplaatsen bij. „Die zitplaatsen zijn normaal gesproken niet echt nodig”, aldus scriba M. M. van der Goot. „Alleen 's zomers kunnen we die goed gebruiken voor de vakantiegangers. We beleggen dan vier diensten per zondag.”

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur