Handelingen

Oudenbosch, Jasmijnlaan 1 - Paulus (1968 - 2015)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Paulus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Halderberge
Plaats: Oudenbosch
Adres: Jasmijnlaan 1
Postcode: 4731CC
Inventarisatienummer: 08069
Jaar ingebruikname: 1968
Architect: Mens en Pruyn
Huidige bestemming: buiten gebruik (2015)
Monument status: geen

Geschiedenis

Uiterst sobere moderne kerk, in Bossche School stijl, met kleine toren, in de oostelijke uitbreidingswijk van Oudenbosch.

  • Deze kerk is 19 november 2015 gesloten. De klok is later uit de toren gehaald. Er zijn (in 2018) soms nog wel boekenmarkten in het gebouw.

De bestemming van dit gebouw was in 2018 onzeker, maar zag er toen somber uit (sloop).

  • 2020 - Pauluskerk wordt met 34 appartementen ‘Gast aan de Brink’.

Geschiedenis vervolg

De Pauluskerk in Oudenbosch

Thijs de Leeuw bhic vertelde op 21 november 2017: Het contrast kan haast niet groter: de statige neoclassicistische basiliek H.H. Agatha en Barbara en de sobere modernistische Pauluskerk in Oudenbosch. Dat laatste gebouw werd in 2015 aan de eredienst onttrokken. De H. Pauluskerk werd ingewijd en in gebruik genomen in 1968. Drie jaar eerder was de bijbehorende parochie, de tweede van Oudenbosch, al tot stand gekomen op initiatief van de bisschop van Breda, mgr. De Veth. Hij benoemde de priester C.A.P. Suykerbuyk tot bouwpastoor. En die wees op zijn beurt Wim Brouwers aan als secretaris en Bas du Pont als penningmeester. De Katholieke Technische Hogeschool bood uitkomst als plek voor de pastoorsinstallatie. Deze geschiedde onder het toeziend oog van deken H.J.A. van Mierlo.

Na bijna een halve eeuw van dienst, werd de Pauluskerk op 19 november 2015 gesloten. Het gebouw is nog steeds te vinden aan de Jasmijnlaan, maar heeft nog geen eenduidige nieuwe bestemming. Het is een multifunctioneel centrum, dat ruimte biedt voor lokale samenkomsten zoals vergaderingen, boekenmarkten en muziekuitvoeringen.

  • (Bron: bhic.nl, 2017)

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma Fama & Raadgever in 1968.

Afbeeldingen

Interieur