Handelingen

Oudendijk, Dorpsweg 24 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Koggenland
Plaats: Oudendijk
Adres: Dorpsweg 24
Postcode:
Inventarisatienummer: 00514
Architect:
Bouwjaar 1648
Jaar ingebruikname:
Oorspronkelijke bestemming: Hervormde Kerk
Huidige bestemming: Protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument
Monumentenbordje 2014.jpg
38771 (Kerk)
38772 (Toren)Geschiedenis

Hervormde Kerk. Eenbeukig kerkje met vijfzijdige sluiting en een dakruiter aan de westzijde, gebouwd in 1648 ter vervanging van een 15e-eeuwse kerk. Inwendig houten tongewelf; in het koor gedeelte van oude betimmering. In de kerk bevinden zich onder andere een steen met opschrift betreffende eerste steenlegging 1649, een preekstoel uit 1663, en een achterschot en klankbord uit 1656. Koperen kansellezenaar, doopboog XVII. Eiken doophek XVII. Voorzangerslezenaar 1791. Eenklaviers orgel uit 1893 gemaakt door L. Ypma met gebruikmaking van ouder materiaal. Boven de voorgevel bevindt zich een houten, met leien bekleed, dakruitertje.

De kerk is thans ook in gebruik als cultureel centrum.

In Oudendijk zorgt de stichting Vrienden van de Kerk Oudendijk voor de culturele invulling en draagt zorg voor de instandhouding van de kerk. Buiten het eenmaal in de vier weken houden van een kerkdienst door de Nederlands Hervormde Gemeente zorgt de plaatselijke commissie voor een jaarprogramma bestaande uit het verzorgen van optredens in de kerk, het houden van o.a. antiek- en curiosa beurzen en andere evenementen, waarbij de jeugd niet wordt vergeten. Het is ook mogelijk om het burgerlijk en kerkelijk huwelijk in de kerk te laten voltrekken.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Hervormde Kerk. Eenbeukig kerkje met vijfzijdige sluiting en een dakruiter aan de westzijde, gebouwd in 1648 ter vervanging van een 15e eeuwse kerk. Steen met opschrift betreffende eerste steenlegging 1649. Inwendig houten tongewelf; in het koor gedeelte van oude betimmering. Preekstoel 1663, achterschot en klankbord 1656. Koperen kansellezenaar, doopboog XVII. Eiken doophek XVII. Voorzangerslezenaar 1791. Eenklaviers orgel gemaakt door L. Ypma met gebruikmaking van ouder materiaal.

Toren

Toren. Een houten met leien bekleed dakruitertje.

Externe links

Afbeelding

Exterieur

Interieur