Handelingen

Ouderkerk aan de Amstel, Hoger Einde Zuid 22 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Ouder Amstel
Plaats: Ouderkerk aan de Amstel
Adres: Hoger Einde Zuid 22
Postcode: 1191AH
Inventarisatienummer: 05990
Jaar ingebruikname: 1920
Architect: Tjeerd Kuipers (1857 - 1942)
Huidige bestemming: gesloopt op toren na
Monument status: geen

Geschiedenis

Architectonisch en qua situering uiterst interessante kerk, met zadeldaktoren. Buiten gebruik als kerk in 2000.

In de jaren daarna is vrijwel alle meubilair, alsmede het orgel, uit het gebouw verwijderd. Na de buitengebruikstelling o.a. in gebruik als expositieruimte.

Begin 2010 werd bekend dat dit voormalige kerkgebouw, "wegens verzakkingen", zou worden gesloopt, behalve (in principe) de toren.

Begin 2012 stond dit voormalige kerkgebouw er nog steeds; ook in 2010 en 2011 hebben hier tijdelijke exposities plaatsgevonden.

In maart-april 2012 is de kerk alsnog gesloopt, met uitzondering van de toren, die daarna enige tijd geheel vrij stond. Inmiddels is op de plek waar de kerk stond een nieuw gebouw verrezen.

Redelijk vergelijkbaar met deze kerk is de voormalige Gereformeerde Oosterkerk aan de Fazantlaan in Eindhoven, van 1991 tot begin jaren 2010 in gebruik als R.K. Kerk St. Antonius van Padua, eveneens van architect Tj. Kuipers, en ook met een zadeldaktoren.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 16 februari 2010.

De voormalige gereformeerde kerk aan het Hoger Einde Zuid in Ouderkerk aan den Amstel wordt dit jaar gesloopt. Afgelopen zaterdag werd als „slotmanifestatie” een schilderijenexpositie door ds. J. de Heer en wethouder van cultuur F. Hellendall geopend. De tentoonstelling heeft als thema ”Water, Lucht en Ruimte”.

Ds. De Heer, predikant van de protestantse gemeente in Ouderkerk, laat desgevraagd weten dat de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk in Ouderkerk vanaf het jaar 2000 gezamenlijke diensten beleggen in de Amstelkerk. Sindsdien staat de gereformeerde kerk leeg. De verkoop van het uit 1919 daterende gebouw liep niet vlot, omdat de gemeente geen toestemming gaf tot wijziging van het bestemmingsplan.

Vier jaar geleden is het verkocht. Op de plek van de kerk komen appartementen. De kerktoren, een beschermd dorpsgezicht, blijft bestaan. Het geld van de verkoop is gebruikt voor het realiseren van het wijkgebouw ”Amstelstroom”.

De Amstelkerk trekt ’s zondags ongeveer 200 kerkgangers en op hoogtijdagen ongeveer het dubbele, aldus de predikant. Hij geeft aan dat de gereformeerden de sloop van hun kerkgebouw geaccepteerd lijken te hebben. „Dat kan te maken hebben met de goede samenwerking met de hervormden. Ook de slechte staat van het kerkgebouw zal een rol spelen.”

Kunstenaars hielden al jaren exposities in het kerkgebouw. De slotexpositie loopt tot 28 februari. Kort daarna zal de kerk worden afgebroken.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Toren na sloop kerk