Handelingen

Ouderkerk aan den IJssel, Abelenlaan 41 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Krimpenerwaard
Plaats: Ouderkerk aan den IJssel
Adres: Abelenlaan 41
Postcode: 2935SB
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:
Architect: B.V. Born B.V.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geenGeschiedenis

Nieuw kerkgebouw met klassieke uitstraling. Neogotische ramen.

Dit is de kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente van "Ouderkerk en omstreken".

Deze kerk verving de Seba-Kerk in Krimpen aan den IJssel (die kerk is nu van de Gereformeerde Gemeente).

Beschrijving uit 2016

Door Architectenbureau Born BV is een prachtig ontwerp gemaakt voor de nieuw te bouwen kerk. Dit ontwerp is al diverse malen aangepast om tot een goedkeuring van de gemeenteraad te komen. In december 2014 is de gemeenteraad van Ouderkerk, in haar laatste vergadering, akkoord gegaan met het de bouw van de kerk aan de Abelenlaan. Medio 2015 is een start gemaakt met de bouw van de kerk op de strook grond langs de Abelenlaan. De kerk is begin 2017 in gebruik genomen en wordt in de volksmond de ´kathedraal van Ouderkerk´ genoemd.

Het doel was een kerk te ontwerpen die als klassieke kerk herkenbaar was en verwijst naar de historie van de gemeente die teruggaat tot 1579 toen de eerste predikant de gemeente diende. De kerk telt standaard 930 zitplaatsen en is eenvoudig uit te breiden tot meer dan 1.000 zitplaaten.

In het exterieur valt op de gebruikte klassieke elementen zoals ondermeer de steunberen met natuurstenen afwerking, de vier kappen met de grote lange kap die het kerkgebouw een voornaam uiterlijk geeft, de spitsboogramen, het lijstwerk bij de dakgoten en het fraai aangebouwde rouwcentrum. Ook fraai is de dichtgemetselde raampartij nabij de hoofdentree en het grote ronde raam boven de zijentree.

In het interieur is de klassieke lijn herkenbaar aan de grote balken in het interieur, de klassieke preekstoel uit de 17de eeuw (uit de Groenlandkerk in Edam) en daarvoor in de kerk `de drie Papegaaien` in Amsterdam', de ambachtelijk gemaakte kroonluchters naar 17de eeuws model en de aanwezige rieten stoelen voor de banken.

Orgel

Het Flentrop-orgel uit de Maranathakerk in Amsterdam is aangekocht. Dit orgel dateert uit 1959. De firma Van den Heuvel zal het orgel gebruiksklaar maken door het geheel te restaureren. Tevens wordt het orgel uitgebreid met diverse dragende stemmen zodat het totaal aantal stemmen uitkomt op 38, verdeeld over 3 klavieren en een pedaal. De bestaande orgelkas werd als te modern ervaren en er is inmiddels een geheel nieuwe orgelkas ontworpen naar het model van het Hinsz orgel in Harlingen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 17 februari 2017

Twaalf jaar na het indienen van de eerste plannen wordt het kerkgebouw van de hersteld hervormde gemeente van Ouderkerk aan den IJssel en omstreken geopend. „Het wonder van de Abelenlaan” noemen bouwcommissieleden de kerk. Het gebouw aan de rand van het dorp oogt in eerste instantie als vier naast elkaar staande, hoge huizen, maar de hoge nok en de royale vierhoekige ingangspartij helpen je snel uit de droom. Het gaat om een gebouw met klassieke vormen.

Gebouwd volgens een aangepast ontwerp, dat wel, want de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Ouderkerk aan den IJssel had allerlei voorwaarden aan het gebouw gesteld. Uitgangspunt was een vierkant blok, waarmee de architect creatief aan de slag moest gaan. Voordat de eerste tekening uitgewerkt kon worden, stroomden er duizenden liters water door de Hollandsche IJssel bij het dorp.

De gemeenteraad wees aanvankelijk een bouwvergunning voor de kerk aan de Abelenlaan af. Daarna haalde een verzoek om te mogen bouwen aan de Oude Kerkweg het niet. Pas in 2015 volgde definitieve toestemming voor de bouw aan de Abelenlaan. Een toren was niet toegestaan, terwijl de hoogte van kerk werd bepaald op maximaal 12 meter.

  • (Bron:RD)

Afbeeldingen