Handelingen

Overlangel, Kerkstraat 20 - Antonius Abt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius Abt
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Oss
Plaats: Overlangel
Adres: Kerkstraat 20
Postcode: 5371PW
Sonneveld-index: 08079
Jaar ingebruikname: 1854
Architect: Vogelpoel, W.J. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 32401

Geschiedenis

In 1854 werd de Sint-Antoniuskerk in Overlangel gebouwd, naar ontwerp van architect Wilhelmus Jacobus van Vogelpoel. Deze kerk verving de Sint-Antoniuskapel in Overlangel. Van Vogelpoel hanteerde een neogotische bouwstijl. In september 1854 werd de kerk ingewijd door bisschop Joannes Zwijsen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St.Antonius, 1854-1855, W.J. van Vogelpoel. Eenbeukig neogotische KERK in de trant van de stucadoorsgotiek met kruisribgewelven op naar Nederrijns-gotische wijze behandelde kolonnettenbundels. De bakstenen toren, waarin een portaal met door maaswerk versierde wimberg, heeft een achtkantige bovenbouw met opengewerkte ijzeren spits. Tot de inventaris behoren: neogotische meubelen, een gepolychromeerd houten Mariabeeld in een kastje (ca. 1735). Klokkenstoel met klok van M. Burgerhuys, 1622, diam. 55,5 cm. Tweeklaviers orgel, in 1858 gemaakt door F.C. Smits.

MIP omschrijving

  • Naam monument: Kerk van St. Antonius
  • Bouwstijl: Neo-Gotiek
  • Bouwperiode: 1854 tot: 1855
  • Gevels en materialen: Baksteen, decoratie in stuc.
  • Vensters en deuren: Spitsboogramen met gietijzeren traceringen.
  • Dak en bedekking: Zadeldak met leien.
  • Constructie: Gietijzeren opengewerkte spits.
  • Interieur: eogotische meubelen, een gepolychromeerd houten Mariabeeld in een kastje (circa 1735) en een luiklok uit 1622 van M. Burgerhuys.
  • Bijzonderheden: Kerk vervangt kerkje van 1814. Fraai neogotisch Smitsorgel van 1858.

Omschrijving

Eenbeukige neogotische kerk in de trant van de stucadoorsgotiek met kruisribgewelven op naar Nederrijns-gotische wijze behandelde kolonettenbundels. De bakstenen toren, waarin een portaal met door maaswerk versierde wimberg, heeft een achtkantige bovenbouw met opengewerkte ijzeren spits.

Orgel

De orgelmaker F.C. Smits te Reek leverde in 1858 een orgel aan de parochiekerk te Overlangel. Deze kerk was vier jaar eerder gebouwd. Onder advies van Hans van der Harst is het instrument in 1971 gerestaureerd door de firma Vermeulen te Weert. Op 28 november 1971 kon het weer in gebruik worden genomen. In 2004 is het orgel door Nico van Duren geheel gereviseerd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur