Handelingen

Pannerden, Kerkstraat 2 - Martinuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinuskerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zevenaar
Plaats: Pannerden
Adres: Kerkstraat 2
Postcode: 6911AG
Sonneveld-index: 12105
Jaar ingebruikname: 1878
Architect: Alfred Tepe (1840 - 1920)
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Neogotische kerk, aangebouwd tegen de oude toren van de gedeeltelijk gesloopte voorganger uit 1845.

  • 2019 De kerken in Babberich, Giesbeek, Groessen, Loo, Herwen, Oud-Zevenaar, Pannerden, Spijk en Westervoort komen te koop. Als een nieuwe eigenaar voor de gebouwen is gevonden, worden de kerken aan de eredienst onttrokken. De reguliere zondagsvieringen stoppen per 1 januari 2021.
  • 2021 - Na bijna anderhalve eeuw te hebben bestaan is de Martinuskerk in Pannerden zondag 31 oktober 2021 aan de eredienst onttrokken. Bij de laatste Heilige Mis liepen de emoties hoog op.
  • 2022 - De kerk in Pannerden gaat weer open. Inwoners van het dorp heropenen het gebedshuis voor speciale gelegenheden. De deuren openen zich voor het eerst weer met de kermis op 2 oktober 2022.

Orgel

De heer Terwindt schonk in 1887 een orgel aan de Sint Martinusparochie te Pannerden ter gelegenheid van zijn 25-jarig huwelijksfeest. Het instrument is op 7 september opgeleverd. De orgelkas is uitgevoerd in rijke neogotiek en werd oorspronkelijk donkerbruin geschilderd met details in groen en rood. De firma Elbertse voerde in 1960 een restauratie uit, waarbij de Trompet 8' is vervangen door een Mixtuur-Cornet. Rond 1970 is het orgelbalkon vervangen door een eenvoudige galerij. De kas is wit geschilderd.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur