Handelingen

Philippine, Koningin Emmastraat 7 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: Protestantse gemeente Philippine - Sas Van Gent - Sluiskil
Provincie: Zeeland
Gemeente: Terneuzen
Plaats: Philippine
Adres: Koningin Emmastraat 7
Postcode: 4553AZ
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1900
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Neogotische kerk met dakruiter.

Gebouwd op de plaats van een kerkgebouw uit 1646. Dit voorgaande kerkgebouw werd afgebroken wegens bouwvalligheid. In 1900 kwam de huidige kerk gereed. Er zijn plannen om de kerk uiterlijk 2025 door de Protestantse Gemeente Phiipinne-Sas van Gent-Sluiskil, waar deze kerk onder valt, samen met een andere kerk in Sluiskil af te stoten vanwege de hoge kosten voor het opknappen van de kerk. De kerk wordt ook gebruikt als kinderdagverblijf.

Klok

Waarom Michael Burgerhuys in 1638 in opdracht van jonkheer Heynderick van Tuyl van Serooskerke een klok goot is niet duidelijk. Pas in 1646, toen de vorige Ned. Hervormde Kerk gereed kwam, kreeg de klok een plek in het torentje. Eind 19de eeuw is de voorgaande kerk afgebroken wegens bouwvalligheid. In 1900 verrees op dezelfde plek de huidige kerk, maar de oude klok was veel te zwaar voor dit torentje en werd dus maar opgeslagen. Begin jaren 1930 wilde de kerkvoogdij van de Ned. Hervormde Kerk van Sas van Gent de klok smelten voor een klok in Sas van Gent. Toen kocht de Hervormde gemeente van Veelerveen de klok. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam de klok in Zwolle terecht, maar keerde na de oorlog weer terug naar Veelerveen. Nu daar de kerk is gesloten, is de klok weer terug in Philippine. Zie ook het berichtje onder Veelerveen (Gr).

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel heeft de volgende plaats in het gebouw: galerij boven de ingang. Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend:

Historische gegevens

  • De bouwer van orgelkas en binnenwerk is S.F. Blank
  • Orgelkas en binnenwerk zijn opgeleverd in het jaar 1986
  • Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw.

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: één manuaal; aangehangen pedaal. De dispositie is als volgt: Manuaal: Holpijp 8’ bas/discant, Prestant 4’ bas/discant (C-E in Fluit 4’), Fluit 4’ bas/discant, Octaaf 2’ bas/discant Pedaal: aangehangen

Overige technische gegevens zijn: Plaats klaviatuur / speeltafel; voorzijde kas Manuaalomvang; C-f’’’ Pedaalomvang; C-d’ Windladensysteem; mechanische sleepladen Toetstractuur; mechanisch Registertractuur; mechanisch Stemtoonhoogte; a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): ?

[INVCOZZL]

Links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur