Handelingen

Puiflijk, Kerkstraat 24 - Johannes de Doper (1870 - 2017)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Johan de Doper
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Druten
Plaats: Puiflijk
Adres: Kerkstraat 24
Postcode: 6655AL
Sonneveld-index: 12115
Jaar ingebruikname: 1870
Architect: Carl_Weber (1820 - 1908)
Huidige bestemming: Buiten gebruik, verkocht
Monument status: Rijksmonument 458912 (orgel)

Geschiedenis

Prachtige neogotische kerk met toren. Verving een kerk uit 1816.

  • 2017 - De sluiting van de kerken inAfferden,Deest en Puiflijk per 1 januari 2017 is een feit.
  • 2017 - Afscheidsviering op 15 januari 2017. Verkocht april 2018.

Orgel

Het orgeltje in Puiflijk is bijzonder klein. Het was reeds enkele tientallen jaren onbespeelbaar toen Verschueren het restaureerde, geadviseerd door Hans van der Harst. In 1972 is het weer in gebruik genomen. De Prestant 8' van het hoofdmanuaal is een transmissie van de Salicet van het positief. Ook de Holpijp van het hoofdmanuaal is een transmissie. In 2008 is het orgel schoongemaakt door Ad Versteden. De kerk is per 1 januari 2017 gesloten. De laatste kerkdienst werd op 15 januari 2017 gehouden.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. kerk St Johannes de Doper, VANWEGE orgel met twee manualen en aangehangen pedaal, in 1892 gemaakt door F.C. Smits junior uit Reek. Het pijpwerk is ten dele gemaakt door F.C. Smits senior. Verschueren Orgelbouw te Heythuysen restaureerde het instrument in 1972. Mechanisch torenuurwerk, 19de eeuw, later voorzien van elektrische opwinding. Onder de metalen wijzerplaten zitten nog de natuurstenen wijzerplaten.

In de media

  • Uit Omroepgelderland.nl d.d. 13 juni 2018

De kerk van Puiflijk is zondag een uur open voor parochianen die de Johannes de Doperkerk een warm hart toedragen. Het parochiebestuur heeft eerder de kerk gesloten, zeer tegen de zin van een groep kerkgangers. 'Wij begrijpen het verdriet van velen binnen onze parochie bij het afscheid van dit kerkgebouw en hopen dat deze openstelling voor mensen die daar behoefte aan hebben kan bijdragen in de verwerking van deze situatie', schrijft het parochiebestuur op zijn website. Vorig jaar ging de Johannes de Doperkerk in Puiflijk dicht. De kerk werd verkocht. Onlangs kreeg het kerkbestuur het aan de stok met parochianen. Inzet was het interieur van de kerk. Het bestuur en het bisdom willen dat de beelden en andere zaken ergens anders een bestemming krijgen, maar veel inwoners van Puiflijk willen dat de spullen in hun dorp blijven. Inwoner Jan Reijnen noemde dit tegenover Omroep Gelderland 'verkwanseling van erfgoed, geschiedenis en kunst'. Niets aan te doen, aldus het bestuur. De parochie moest de kerk wel leeghalen. 'Dat schrijft het bisdom zo voor. Zodra de kerk verkocht is en uit de eredienst is gehaald, dan moeten ook de liturgische spullen eruit', aldus vice-voorzitter Ton Perlo.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur