Handelingen

Putten, Henslare 2 - Hersteld Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hersteld Hervormde Kerk
Genootschap: Hersteld Hervormde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Putten
Plaats: Putten
Adres: Henslare 2
Postcode: 3882PK
Sonneveld-index: 19471
Jaar ingebruikname: 2011
Architect: Beijnum, W.M. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Verzorgde moderne kerk met toren. "Refodome".

De Hersteld Hervormde Gemeente te Putten heeft (nog) geen eigen kerkgebouw. Tot 1 april 2009 was zij voor het houden van de erediensten aangewezen op tijdelijke voorzieningen en de welwillende medewerking van anderen. Er is alle reden tot dankbaarheid voor de mogelijkheden die zich voordeden om in dezen tot oplossingen te komen. Vanaf 1 april 2009 worden de erediensten van de Hersteld Hervormde Gemeente gehouden in de Nieuwe Kerk van de Hervormde Gemeente binnen de PKN. Dit in het kader van een voorziening die door de CBZ is getroffen. Maximaal vijf jaar, gerekend vanaf 1 april 2009, kunnen wij als gemeente van dit kerkgebouw en de nevenruimten gebruik maken. Uiteraard is onze vurige wens om zo spoedig mogelijk in een eigen kerkgebouw samen te komen. Als kerkvoogdij zijn wij al een aantal jaren intensief bezig om dat te realiseren. Op dit moment (augustus 2009) loopt er een procedure voor een bestemmingsplanwijziging van een locatie aan de Nijkerkerstraat, aan de rand van de nieuwbouwwijk Bijsteren, Er is ook reeds een bouwaanvraag ingediend en het bestek is zo goed als afgerond. De plannen om op genoemde locatie een eigen kerkgebouw te realiseren lijken, afgezien van onvoorziene obstakels (zoals bezwaren), binnen afzienbare tijd goede kans van slagen te hebben. Om de benodigde gelden te verkrijgen voor het realiseren van een eigen kerkgebouw binnen afzienbare tijd en van een pastorie op wat langere termijn, heeft het College van Kerkvoogden in oktober 2004 besloten een commissie Fondswerving in te stellen.

(bron: website Hersteld Hervormde kerk Putten e.o.(2009))

Orgel

Het Steinmann orgel

Het orgel is in 1969 door de gebroeders Steinmann, orgelbouwers te Vlotho, Duitsland gebouwd en oorspronkelijk geplaatst in de Auferstehungskirche te Gelsenkirchen-Neustadt. Gustav Steinmann begon in 1910 in Vlotho een eigen onderneming en bouwde daar de eerste twee orgels. Het bedrijf bestaat nog steeds en door opeenvolgende generaties zijn honderden orgels gebouwd in Noord-Duitsland, maar ook o.a. in Nederland, Zuid-Afrika, Zwitserland, USA en Hongarije.   Op 11 maart 1969 werd het orgel in gebruik genomen. De Auferstehungskirche werd gebouwd in 1912 naar ontwerp van de gerenommeerde architect E.A. Fritsche, die talrijke kerken in het Ruhrgebied in een zeer herkenbare stijl (Jugendstil) gebouwd heeft. De secularisatie en de toestroom van immigranten zijn er de oorzaak van dat in het Ruhrgebied kerken moeten worden gesloten en afgestoten. Hieronder viel ook de Auferstehungskirche.  Het orgel heeft van oorsprong twee klavieren en 25 registers en 1756 sprekende pijpen, waarvan de grootste 3,73 meter en de kleinste 1 centimeter meet. Het speeltraktuur is mechanisch en het registertraktuur is elektrisch. ln 1999 onderging het orgel een grondige renovatie, uitgevoerd door de firma Schuke (Berlijn en Essen).

De bestaande kas in de Auferstehungskirche was niet te gebruiken voor het kerkgebouw. Besloten werd om een nieuwe orgelkas te maken waarbij de orgelkas van de Hervormde Kerk in Ooltgensplaat als inspiratiebron diende voor het huidige model. De uiteindelijke ontwerpen en tekeningen zijn door Bouwkundig adviesbureau W. van Lagen uit Uddel aangeleverd. 

De nieuwe kas is gebouwd door de fa. Ter Maaten Orgelmeubilair te Kootwijkerbroek en heeft een klassieke uitstraling. Vanwege deze prachtige stijlvolle opbouw van de kassen van hoofd- en rugwerk straalt het orgel een rustig en voornaam karakter uit. De prachtige vergulde versieringen in houtsnijwerk onder en boven de pijpenvelden verhogen niet in geringe mate de schoonheid van het orgelfront. De orgelkas is beschilderd door de firma Knoppert Schilderwerken uit Putten in de kleur ossenbloed met een gemarmerde uitstraling. De heer G. van Dieren zorgde voor de houtimitatie. 

De nieuwe frontpijpen zijn gemaakt door de fa. Jacques Stinkens‚ Orgelpijpenmakers B.V. te Zeist. Een bedrijf dat in 1914 is opgericht en over de hele wereld orgelpijpen levert. De langste frontpijp is 5,15 meter lang (bevindt zich in de middentoren van het hoofdwerk) en de kleinste 1‚50 meter (bevindt zich in het rugwerk). Het is een wens om ooit een bovenwerk in het orgel te plaatsen; het derde klavier hiervoor is al aangebracht.

Het orgel heeft op 17 december 2011 bij de ingebruikname van het kerkgebouw Hersteld Hervormde Kerk in Putten voor het eerst de gemeente begeleid. Vanaf 2012 tot en met 2016 heeft het bedrijf F.R. Feenstra Orgelrestauratie uit Grootegast diverse intonaties en dispositiewijzigingen doorgevoerd waardoor het orgel een warm en een meer grondtonige klank heeft gekregen. Het is de bedoeling om ook in de toekomst orgelconcerten hierop te geven.

Afbeeldingen

De kerk nadert zijn voltooiing