Handelingen

Putten, Kerkplein 11 - Oude Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oude Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Putten
Provincie: Gelderland
Gemeente: Putten
Plaats: Putten
Adres: Kerkplein 11
Postcode: 3881BH
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 32222(kerk);
32223 (toren)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Ned. Herv. Kerk. In oorsprong laat-gotische, eenbeukige dorpskerk uit de 15e eeuw, met driezijdig gesloten, door kruisribgewelven overdekt koor. Vermoedelijk 16e eeuwse, rechtgesloten noordbeuk. Een kapel en sacristie aan de zuidzijde werden in 1932 gesloopt ten behoeve van uitbreiding van het schip in quasi gotische vormen. Aan de noordzijde eveneens storende aanbouwen. Van het oude meubilair is onder meer van belang: een eiken preekstoel uit 1624 en een tekstbord uit 1691. Doophek XVIIa. Een verbouwing van het inwendige vond plaats in 1965-'66, waarbij men het oude meubilair handhaafde en een vijftal gave 17e eeuwse zerken ontdekt werd die een nieuwe plaats in de kerk gekregen hebben. Tweeklaviers orgel van C.G.F. Witte uit 1860, in 1974 door fa. Leeflang gerestaureerd en uitgebreid met een vrij Pedaal.

Toren

De eenvoudige, bakstenen toren van de Ned. Herv. Kerk maakt een 16e eeuwse indruk en bestaat uit drie geledingen, waarvan de bovenste galmgaten met bakstenen vorktraceringen bezit. Slanke naaldspits. In de toren een 15e eeuwse luidklok.

Orgel

Het orgel is in 1860 gebouwd door C.G.F. Witte (fa. J. Bätz & Co.) te Utrecht. In 1943 levert de firma J. de Koff & Zoon (Utrecht) een nieuw pedaalklavier. In 1966 plaatst De Koff het over naar de torenzijde van de kerk en breidt de dispositie met een register uit. In 1974 restaureert de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn) het instrument en breidt het uit met een zelfstandig pedaal. De firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht) restaureert het orgel in 2003 en vernieuwt daarbij het pedaaltongwerk.

Dispositie
  • Manuaal 1: Bourdon 16' - Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Mixtuur 2' 3-4 sterk - Cornet 8' 5 sterk discant - Trompet 8' bas/discant.
  • Manuaal 2: Holfluit 8' - Viola 8' (C-H in Holfluit) - Salicet 4' - Roerfluit 4' - Nasard 3' (1966) - Gemshoorn 2' - Tremulant (1943).
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8' - Octaaf 4' - Fagot 16' (2003).
  • Koppeling: manuaal 1 aan pedaal (1974) - manuaal 2 aan pedaal (1974) - manuaalkoppeling.
  • Ventiel.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 26 juni 2007.

De luidmotor van de grote en de kleine klok en de klepel van de kleine klok van de Oude Kerk op het Kerkplein in Putten moeten worden vervangen. Hoewel alles het nog doet, verkeren de motoren en de regelingen van de luidklokken na ongeveer 35 jaar in een matige technische staat. De gemeente Putten wil alles zo snel mogelijk vervangen.

De luidklepel van de kleine klok werd in 1967 voor het laatst gerestaureerd. De huidige klepel is van messing, maar wordt vervangen door een stalen exemplaar. De slijtage aan de ophanging veroorzaakt schade aan de klepelbol, waardoor de ophanging ook moet worden vervangen. De kosten van de vervanging, inclusief de benodigde aanpassing aan de elektrische bedrading, bedragen 6300 euro.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Eijsbouts Klokkengieterij en elektrisch installatiebedrijf Van Asselt. In de kerktoren van Putten hangen twee klokken. De oudste klok dateert uit de 14e eeuw en is ouder dan de toren, die stamt uit de 15e eeuw. De klok weegt 1100 kilogram. De ”kleine bengel” stamt ook uit de 15e eeuw en weegt 150 kilogram. De kerk zelf dateert van de 14e eeuw.

Uit Reformatorisch Dagblad, 15 januari 2008.

De hervormde gemeente in Putten heeft een erfenis van 550.000 euro van een plaatsgenote ontvangen. Het kerkbestuur noemt het legaat bijzonder, vooral omdat de kerk op een klein bedrag na de enige begunstigde is.

Aan besteding van de erfenis zijn wel de nodige voorwaarden verbonden. Zo mag het geld alleen ten goede komen aan de Oude Kerk en de Zuiderkerk in het dorp op de Veluwe. Het mag niet worden opgepot of worden gebruikt voor het onderhoud van wijkgebouwen van de hervormde gemeente, meldde Evert Kous maandag. Kous is voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de hervormde gemeente in Putten.

„Het gebeurt wel vaker dat iemand die alleenstaand is de kerk legateert. Een vermogen in deze grootte kunnen we ons echter niet herinneren”, zegt Kous. Slechts een klein deel van de nalatenschap van het overleden gemeentelid gaat naar verre familie, het overgrote deel komt ten goede aan de kerk.

De hervormde gemeente wil in alle rust een bestemming voor het geld vinden. „Dan kun je bijvoorbeeld denken aan de uitbreiding van het orgel of wellicht het aanstellen van een pastoraal medewerker. Een definitief besluit wordt weloverwogen en doordacht genomen”, laat Kous weten.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur