Handelingen

Raalte, Kerkstraat - Kruisverheffing (1837 - 1891)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruisverheffing
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Raalte
Plaats: Raalte
Adres: Bartelskamp
Postcode:
Jaar ingebruikname: 1837
Architect: Ir. J.W. de Thomese
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Verving schuurkerk, die in 1824 afbrandde.

Nadat de schuilkerk op de Heemen (Raalte, De Heemen - R.K. Schuilkerk (1751 - 1824)) was afgebrand werd er ter kerke gegaan in de pas gereed gekomen schuur van het logement 'De Zwaan'. Begin 1835 dienden de boeren een verzoek in om de afgebrande kerk van de Heemen weer te mogen opbouwen. Koningin Willem I bepaalde dat de kerk in het dorp gebouwd diende de worden. Veel is er van deze kerk niet bekend, het was een kerk van het type Waterstaatskerk. In 1836 werd met de bouw begonnen. Maar het zat de kerkgangers niet mee. Op 29 november 1836 werd het dorp door een orkaan getroffen en de in aanbouw zijnde kerk stortte gedeeltelijk in. Twee bouwvakkers raakten dodelijk gewond en twee ernstig. Het werk werd stilgelegd en de verslagenheid was groot.

Koningin Willem I stelde opnieuw geld ter beschikking om de kerk weer op te bouwen. Het werd een langwerpig vierkant gebouw en een orgel. In 1837 kwam de kerk gereed en kon ingewijd worden.

Tijdens de inwijding was de kerk afgeladen vol. Er zaten zo'n 1200 kerkgangers binnen. In de kerk begaf een bank het al krakend door overbelasting. Hierop brak paniek uit, en onder het roepen van ' de kerk stort in'..'de kerk stort in' poogden de kerkgangers naar buiten te vluchten. Hierbij werden velen onder de voet gelopen. De paniek was mede ontstaan door de roddels en de instorting van de kerk nog vers in het geheugen.

In 1891 is deze kerk gesloopt en ter plaatse vervangen door de huidige Basiliek H. Kruisverheffing uit 1891-1892.

Externe links

Afbeeldingen