Handelingen

Raalte, Stationsstraat 21 - Vrij Katholieke kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Christus Pantocrator
Genootschap: Vrij Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Raalte
Plaats: Raalte
Adres: Stationsstraat 21
Postcode: 8102EB
Sonneveld-index: 10510
Jaar ingebruikname: ongeveer 1982
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Synagoge

Gebouwd als synagoge. Interessant klein gebouw zonder toren Buiten gebruik 1943 (leeggeroofd). Later opslagplaats.

De joodse gemeente van Raalte ontstond aan het begin van de achttiende eeuw, maar werd pas in 1838 onafhankelijk. Daarvoor behoorde de kleine plattelandsgemeente tot de joodse gemeente van Deventer. In 1889 werd de synagoge aan de Stationsstraat ingewijd. Verreweg het grootste deel van de joodse bevolking van Raalte is tijdens de bezettingsjaren tussen september 1942 en januari 1944 gedeporteerd en in de kampen in Polen omgekomen. Een enkeling overleefde de oorlog door onder te duiken. De synagoge werd in 1943 leeggeroofd en vervolgens als opslagplaats gebruikt. Het is niet bekend wat er met het interieur, de Tora-rollen en de rituele voorwerpen gebeurd is. Het archief van de joodse gemeente werd door de SS gestolen.

Na de oorlog is de synagoge verkocht. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als kerk voor de Vrij Katholieken. De joodse gemeente is in 1947 opgeheven en bij die van Deventer gevoegd.

In 1985 werd aan de muur van de voormalige synagoge een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de gedeporteerde en vermoorde joodse inwoners van Raalte.

(bron: Joods Historisch Museum)::

Voormalige Synagoge, later in gebruik door Vrije Evangelische Gemeente. Ongeveer 1982 in gebruik genomen door de Vrij Katholieke Kerk, parochie hierheen verhuisd vanuit Deventer.

Vrij Katholieke Kerk

Sinds 1982 in gebruik als Vrij Katholieke kerk. Deze synagoge is een interessant voorbeeld van "hergebruik". In tientallen andere plaatsen is de synagoge na de bezettingsjaren gesloopt.

Externe links

Afbeeldingen