Handelingen

Raalte, Westdorplaan 122 - Paulus (1965 - 2021)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Paulus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Raalte
Plaats: Raalte
Adres: Westdorplaan 122
Postcode: 8101BE
Sonneveld-index: 10512
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Sluijmer, Joh. H.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Tweede R.K kerk in Raalte, Belangrijk kerkgebouw in de (sobere) stijl van de Bossche School. De naoorlogse, zuidelijke uitbreiding van Raalte maakte de oprichting van een tweede parochie noodzakelijk. De nieuwe kerk werd opgezet als rechthoekige, vlak afgedekte zaalkerk, met vrijstaande klokkentoren, gebouwd door Joh.H. Sluijmer onder lichte invloed van de Bossche School. Vrijstaande klokkentoren toegevoegd in 1969.

  • 2021 - 2 oktober 2021 laatste viering.
  • 2017 - Vanaf januari 2017 moeten de Heilige Paulus en de Heilige Kruisverheffing in Raalte één nieuwe geloofsgemeenschap vormen. Dat is het streven van het bestuur van de parochie Heilig Kruis, waar beide Raalter geloofsgemeenschappen onder vallen. De Sint Pauluskerk zal in verband hiermee t.z.t. buiten gebruik worden gesteld.
  • 2020 - De komende jaren worden zeven kerken in de gemeente Raalte en Haarle gesloten. Dat heeft het Parochiebestuur Heilig Kruis besloten. Gefaseerd sluiten de deuren van de kerken in in de komende vijf jaar.
  • Mariënheem,
  • Nieuw Heeten
  • Heeten
  • Broekland
  • Luttenberg
  • Haarle
  • 2023 - De eerste van zeven kerken van Parochie Heilig Kruis is van eigenaar gewisseld. De Pauluskerk in Raalte wordt verkocht aan ontwikkelaar Nikkels uit Twello. Het bedrijf ziet kansen voor woningbouw in de kerk en op het terrein eromheen. Hiermee begint een nieuw tijdperk van ‘vervreemding’, waarbij kerkgebouwen in Salland van de hand worden gedaan.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma L. Verschueren in 1974.

Externe links

In de media

  • Uit RTVoost, d,d, 4 oktober 2021

Verdriet en dankbaarheid lagen gisteren dicht bij elkaar in Raalte. Op 2 oktober 2021 vierde de Pauluskerk nog het 55-jarig bestaan, en een dag later werd de kerk aan de eredienst onttrokken. Ruim driehonderd parochianen maakten van de gelegenheid gebruik om voor de allerlaatste keer een eucharistieviering mee te maken. Een sluiting is omgeven met tradities. Zo werden de relieken en andere dierbare voorwerpen voor de parochie naar buiten gedragen door de gelovigen. Mariëlle van der Vegt droeg de trouwboeken naar buiten. Ze heeft een warme band met de kerk: "Nu ik hier sta komen er allerlei herinneringen boven. Er zijn zoveel mooie dingen, het was een bloeiende kerkgemeenschap. Dat we dit achter moeten laten. Het doet wel iets met mij." Het Tweede Vaticaans concilie (gehouden in de jaren zestig, bekend vanwege moderniseringen in de kerk) was volgens Van der Vegt van grote betekenis voor de geloofsgemeenschap. "De bouwpastoor, pastoor Spanjer, gaf mensen de kansen om het op te bouwen. Ik was toen nog niet geboren, maar ik heb het wel ervaren in de dingen die ik mocht doen." Ze hoopt dat ze hetzelfde gevoel kan creëren in de basiliek van de Heilige Kruisverheffing, "maar ik heb wel een beetje koudwatervrees." Diaken Marc Brinkhuis heeft veel voetstappen staan in de Pauluskerk. Hij begon hier 28 jaar geleden in zijn eerste baan, een combinatie met de parochie in Broekland. Twee kerkgebouwen, een pastoor en twee fulltimers. Nu is het werkgebied van de pastores vele malen groter.

Nog één kerk open

De geloofsgemeenschap van de Pauluskerk gaat op in de basiliek. Dat zal op termijn nog de enige kerk van de parochie Heilig Kruis zijn die open blijft. De kerken in Heeten, Luttenberg, Broekland, Mariënheem en Nieuw Heeten staan ook op de nominatie om aan de eredienst te worden optrokken. Het kerkgebouw in Haarle is verkocht aan Reggewoon.

Een hechte gemeenschap

Er is veel veranderd, zegt Brinkhuis: "Er waren ieder weekend vier vieringen die allemaal redelijk werden bezocht. De laatste jaren was er nog een viering met zeventig, misschien honderd mensen. Maar het was tot op de dag van vandaag een hechte gemeenschap, die zich betrokken voelt bij dit gebouw. Ook al staat de basiliek maar achthonderd meter verderop." Op heel veel terreinen werken de geloofsgemeenschappen al samen, maar Brinkhuis erkent dat er ook pijn is, en gemor. "Maar de grote lijn is ook, de kerksluiting, we snappen het."

Over de toekomst van het kerkgebouw is nog geen definitief besluit gevallen, Mogelijk is het in beeld als Knarrenhof.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur