Handelingen

Raamsdonksveer, Grote Kerkstraat 1 - Onze Lieve Vrouw Hemelvaart

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Geertruidenberg
Plaats: Raamsdonksveer
Adres: Grote Kerkstraat 1
Postcode: 4941DM
Sonneveld-index: 08104
Jaar ingebruikname: 1957
Architect: C.H. de Bever
Huidige bestemming: Rooms-Katholieke kerk
Monument status: Gemeentelijk monument



Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.
Raamsdonksveer, Onze Lieve Vrouw Hemelvaart, opn. 31-07-2010 jk

Imposante wederopbouwkerk met forse toren in neoromaanse vormen.

Deze kerk is gebouwd nadat de vorige kerk door oorlogsgeweld onherstelbaar werd beschadigd. Het ontwerp voor de kerk is van de architect Kees de Bever (Vught, 26 maart 1897 - 9 januari 1965) een in traditionalistische stijl ontworpen kruiskerk met zijdelinks geplaatste toren, in plaats van een koor een halfronde apsis en aangebouwde sacristieën aan de transepten, een middenschip met zijbeuken. Boven de hoofdentree, op de gevel een baldakijn waarin het vergulde Mariabeeld, afkomstig uit de toren van de vorige kerk, is opgenomen.

Op de feestdag van Maria Hemelvaart, 15 augustus 1956, heeft pastoor Bekkers met assistentie van zijn kapelaans, de heren P. J. A. van Luyck en P. G. M. van Velthoven en in aanwezigheid van o.a. het voltallige kerkbestuur, burgemeester J. Prinssen, pastoor-deken R. A. C. van Kessel, Mr. Th. Heere, architect C. H. de Bever, aannemer J. Weterings en de opzichter J. H. Hoppenbrouwers, fraters en zusters, alsmede vele parochianen, de eerste steen gelegd voor het nieuwe Godshuis te Raamsdonksveer. In december 1957 werd de nieuwe parochiekerk door Mgr. J. Baeten, Bisschop van Breda, geconsacreerd en in gebruik genomen. Bij de oplevering hingen in de toren twee luidklokken, geleverd door de firma Eysbouts te Asten. Bij gelegenheid van het zilveren pastoraat van pastoor Bekkers op 1 oktober 1961 hebben de parochianen als feestgeschenk de derde luidklok aangeboden. In de klokkenstoel is nu nog plaats voor een vierde luidklok. Deze klokken vervullen tevens een functie in het carillon waarvan de eerste serie klokken eveneens op 1 oktober 1961 aan pastoor Bekkers werd aangeboden. In de gang naar de doopkapel zijn de glas-in-lood ramen uit het voormalige St. Theresia-ziekenhuis aan de Grote Kerkstraat 17 te Raamsdonksveer aangebracht. Ze zijn door de gemeente in bruikleen geschonken. De drie ramen stellen de volgende heiligen voor: Carolus Borromeus, Vincentius A Paulo en Theodorus.

In vele opzichten lijkt dit kerkgebouw op de eerder naar ontwerp van C.H. de Bever ontworpen (voormalige, kleinere, maar wel intacte) Don Boscokerk in Eindhoven.

Recente geschiedenis

In de parochiekerk van O.L. Vrouw Hemelvaart (1957, C.H. de Bever) is ruimte voor 1200 kerkgangers. Maar er komen er slechts 125. De kerk is dus veel te groot. Rond de jaarwisseling 2009/2010 stond de kerk voor de helft te koop.

MIP omschrijving

  • Naam monument: Maria Hemelvaart
  • Bouwstijl: Onbekend
  • Bouwperiode: 1956
  • Bijzonderheden: Toegevoegd n.a.v. een inventarisatie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, 2004
  • Omschrijving: Rooms-katholieke kerk.
  • Plattegrond: kruiskerk met ronde absis (met vensters)
  • Dak: zadeldak met pannen, dak doopkapel en torentrap met lei
  • Bijgebouwen: ronde doopkapel, achter sacristie
  • Toren: 8-kantige half losse toren met klok en uurwerken, 4-kante vieringstoren
  • Materiaalgebruik: baksteen, dakpannen op de muren
  • Bijzonderheden: hele grote kerk, hele kerk onderkelderd, entree met stenen luifel.

Orgel

In 1923 plaatste de firma Verschueren een pijporgel in de rooms-katholieke Onze Lieve Vrouwekerk te Raamsdonksveer. Het was het eerste pijporgel voor de parochie. Na oorlogsschade is het orgel in 1945 afgebroken. De firma Vermeulen plaatste in 1959 een nieuw orgel, met twee klavieren en pedaal en electro-pneumatische tractuur. Adviseur bij de bouw was dr. P.J. de Bruyn namens de KKOR. Op Tweede Kerstdag, 26 december 1959 nam men het orgel in gebruik. Daarbij werd het orgel bespeeld door de heer J. Steenbergen, organist van de kerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel

Tekeningen

Bronnen

  • Gedenkboekje tgv 150 jaar parochie Onze Lieve Vrouw Hemelvaart te Raamsdonksveer 1843-1993 (delen tekst en afbeeldingen)
  • Website van de parochie (geschiedenis en afbeeldingen)