Handelingen

Reijmerstok, Reijmerstokkerdorpsstraat 95 - Franciscus van Assisi

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Franciscus van Assisi
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Gulpen-Wittem
Plaats: Reijmerstok
Adres: Reijmerstokkerdorpsstraat 95
Postcode: 6274NH
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1923
Architect: Wielders, Jos
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 491690

Geschiedenis

De huidige kerk verving de naastgelegen oude kerk (1838), omdat die te klein was geworden. Het is een éénbeukige kerk met breed schip in expressionistische vormen. Fronttoren met zadeldak. Beschildering priesterkoor door J. Collette; gebrandschilderde ramen door atelier Nicolas & Zn. te Roermond (1922) en door H. Oidtmann te Linnich (D); kruiswegstaties door Ch. Eyck (1958).

Monumentomschrijving Rijksdienst

Met elementen van het Expressionisme in 1922 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde KATHOLIEKE KERK ter ere van de H. Franciscus van Assisië. Oplopende toegangstrap, deels geflankeerd door een laag natuursteen muurtje met hierop een smeedijzeren leuning. De kruiswegstaties zijn op grond van ouderdom vooralsnog uitgesloten van bescherming. Bijzonderheden: de verbouwde oude kerk, opgetrokken in mergel in 1838 en eveneens gewijd aan de H. Franciscus van Assisië, staat naast de huidige kerk.

Omschrijving

De parochiekerk heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond met afgeronde hoeken. De kerk telt eenbouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met leien. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen in twee tinten. De kerk wordt volledig gedomineerd door de toren. De in de basis van de toren geplaatste deur wordt geflankeerd door twee bakstenen kolommen. Rechthoekige stalen glas in lood vensters. Spitsboogvormige stalen glas in lood vensters. Houten rechthoekige deur. Boven de deur bevindt zich in een iets vooruitspringend deel van de gevel, een groot spitsboogvormig venster. Het motief van de twee baksteen kolommen is herhaald bij de vormgeving van de hoekpartijen van het schip. De gevels maken een zeer massieve indruk door de kleine venstertjes die in horizontale reeksen dicht bij elkaar geplaatst zijn. Van het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de glas in lood ramen van Dr. H. Oidtmann (Linnich, Duitsland) met patronen van Baron en Barones van der Loe van Imstenraedt, uit 1922 en van het atelier F. Nicolas en Zonen uit Roermond; schilderingen op de spitsbogen voor en achter het altaar van Joan Collette uit 1926 ( gerestaureerd door Sjef Hutschemakers) ; veertien kruiswegstaties: schilderijen van Charles Eyck uit 1958; zwarte natuurstenen doopvont uit ca. 1890 met koperen deksel; hoofdaltaar, Maria- en Jozefaltaar en banken en biechtstoelen naar een ontwerp van Jos Wielders, hoofdaltaar bekleed met witte en zwarte marmer in Art Deco motieven.

Waardering

De R.K. Sint Franciscuskerk van Reijmerstok is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De kerk bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect Jos Wielders en wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. De kerk ontleent ensemblewaarde aan zijn situering in het dorp Reijmerstok en daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit dorp. De parochiekerk is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de bovenregionale architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Romanus Seifert & Zn uit Kevelaer. Bouwjaar is niet precies bekend. Het loze front van het vorige orgel (firma L. Verschueren, bouwjaar 1935) is nog aanwezig. Het huidige orgel staat tussen de beide loze orgelfronten in.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur