Handelingen

Rijsbergen, Gommersstraat 87 - Diakonia

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Diakonia
Genootschap: Nederlands Geref. Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Zundert
Plaats: Rijsbergen
Adres: Gommersstraat 87
Postcode: 4891AP
Jaar ingebruikname: 1962
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Sober complex zonder toren.

In 1959 is vanuit Breda een kleine Geref. Vrijgemaakte kerkgemeente Rijsbergen opgericht.

Deze nam in 1962 het onderhavige houten kerkgebouw in gebruik, een vanuit Utrecht naar Rijsbergen overgeplaatste voormalige NS loods.

Wegens een intern conflict is deze GKV gemeente Rijsbergen in 1967 buiten de officiële kerkorde van de GKV geplaatst, waarna deze voortging als onafhankelijke "Diakonia Evangelie Verkondiging" gemeente.

In de jaren 1980 heeft deze gemeente zich aangesloten bij de Ned. Geref. Kerk.

Later zijn de houten wanden vervangen door stenen wanden. In 2008 is het gebouw van deze bloeiende streekgemeente ingrijpend verbouwd. Er zijn onder andere twee zalen bijgebouwd.

Het kerkgebouw Diakonia aan de Gommersstraat 87 is zondag 1 juni 2008 weer in gebruik genomen.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 24 juni 2008.

Op 1 juni is het kerkgebouw Diakonia van de Nederlands gereformeerde kerk te Rijsbergen „feestelijk geopend.” Predikantsvrouw Caroline de Kreek-Quist onthulde het logo van de gemeente op de nieuwe muur van het gebouw. Twee maanden eerder legde S. van Katwijk-Polderman de eerste steen van de uitbreiding en verbouwing van het kerkgebouw.

Het kerkgebouw aan de Gommersstraat kreeg er in krap twee maanden twee nieuwe zalen bij. Deze zijn vooral bedoeld voor de opvang van kinderen tijdens de kerkdiensten en voor kerkelijke activiteiten. Daarnaast heeft er een herinrichting van het bestaande gebouw plaatsgevonden. Het oude gebouw voldeed niet meer „vanwege de snelle groei van de gemeente.”