Handelingen

Rijswijk, Van Vredenburchweg - Jansenistenkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Jansenistenkerk
Genootschap: Oud Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rijswijk
Plaats: Rijswijk
Adres: Van Vredenburchweg
Postcode: 2282SC
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1724
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

In 1702 brak er ruzie uit tussen Rome en Utrecht. Om dezelfde reden als bij het eerdere binnenlandse conflict wilde Rome voortaan beslissen wie er bisschop werd. Sommige geestelijken in Utrecht voelden zich gepasseerd. Daarnaast kwam het tot een breuk tussen katholieken en volgelingen van Cornelus Jansenius, die vonden dat de mis in het Nederlands moest in plaats van in het Latijn. Daarnaast geloofde hij, net als de Calvinisten, in predestinatie.

In 1724 kwam het tot een officiële breuk, en de Rijswijkse Jansenisten, die verder gingen onder de naam Oud-Katholiek, betrokken deze schuilkerk aan het Julialaantje.

De belangstelling voor de Oudkatholieke dienst nam echter af, waardoor na 1771 geen nieuwe pastoors werden benoemd. Daarmee begon het verval van de schuilkerk. Deze werd in 1909 afgebroken: op deze plek staat nu het dierenasiel. De pastorie bleef gespaard. In 1901 betrok het gezin Driessen de pastorie: zij woonde er tot 1937, waarmee de naam “Laantje van Driessen” is verklaard. De pastorie werd in 1954 gesloopt.

Trivia

Maar nu de naam “3 centenlaantje” nog: waar komt deze vandaan ? Welnu, de bij de pastorie behorende grond grensde aan de Broeksloot, de gemeentegrens van Rijswijk met Den Haag. Aan het begin van de vorige eeuw werden in Den Haag de wijken Spoorwijk en Laakkwartier aangelegd, onder andere met behulp van zand uit De Put bij Te Werve. Voor de arbeiders was Te Werve lastig te bereiken, ze moesten hiervoor een lange omweg maken. Driessen wist hier wat op: hij legde in 1910 een plank over de Broeksloot, waardoor er een eenvoudiger verbinding ontstond naar Te Werve. Hij vroeg hiervoor 3 cent per persoon, hij moest tenslotte het pad ook onderhouden.

Externe link

Bronnen