Handelingen

Rilland-Bath, Bathseweg 2 - Hervormde Kerk (1930 -2000)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: Ned. Hervormde Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Reimerswaal
Plaats: Rilland-Bath
Adres: Bathseweg 2
Postcode: 4411BB
Inventarisatienummer: 06709
Jaar ingebruikname: 1930
Architect: Damme, C. van
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante kerk met toren.

Buiten gebruik, plannen tot sloop. In 2000 is de Ned. Hervormde kerk van Rilland-Bath gesloten. Sloop zou volgen. Dat werd tegengehouden. Toen werd gesproken over de bouw van appartementen. Alleen de toren zou dan blijven staan. De kerk staat nu ernstig te verpauperen. En een duidelijke beslissing is nog niet genomen.

De Bathsewegkerk is in 2000 verkocht aan een projectontwikkelaar. Die wilde het historische gebouw slopen en op de plek appartementen bouwen. De geurcirkel van de tegenover gelegen veehouderij van de familie Van Damme gooide echter roet in het eten. Sinds die tijd is het gebouw aan het verkommeren. De tuin is een wildernis en een paar jaar geleden werd er brand gesticht. (Bron:Monnikenwerk)

  • 2021 - Na ruim twintig jaar groen licht voor toekomstplannen vervallen kerk Rilland. Maar de aanhouder wint, want 21 jaar nadat de kerk aan de Bathseweg in het centrum leeg kwam te staan, heeft het college van B&W de nieuwbouwplannen goedgekeurd. In de loop van volgend jaar moeten er negen appartementen staan.

In de media

  • Uit pzc.nl, d.d. 24 september 2015

Vijftien jaar na de sluiting, lijkt er een oplossing in zicht voor de verkrotte Bathsewegkerk in Rilland. De gemeente en de eigenaar broeden nu op een plan waarbij de dorpskerk wordt afgebroken, de toren blijft behouden en op de rand van het terrein een paar huizen komen. "Er is nog lang geen definitief plan, maar we kunnen dit bouwval niet nog tien jaar zo laten staan", zegt wethouder Jaap Sinke. Ooit was het de bedoeling om de toren te behouden en op de plek van de kerk appartementen te bouwen. Dit bleek niet te kunnen, vanwege de geurcirkel van de verderop gelegen boerderij van de familie Van Damme. Volgens Sinke zouden er op de rand van het terrein, net buiten de cirkel, wel 'enkele huizen' kunnen worden gebouwd. De eigenaar van de Bathsewegkerk, bouwbedrijf Rijk uit Heinkenszand, is de plannen nader aan het uitwerken. Ook wordt onderzocht of het mogelijk is om de kerktoren op te knappen en als apart bouwwerk over te houden. Volgens Sinke zijn Rillanders zeer gehecht aan de beeldbepalende toren. "Ze willen dolgraag de toren met luidklok en uurwerk behouden."

Afbeeldingen