Handelingen

Ritthem, Dorpsstraat 1 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Ritthem, Weverstraat 1 - Protestantse Kerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: Protestantse gemeenten van Nieuw- en Sint Joosland en Ritthem
Provincie: Zeeland
Gemeente: Vlissingen
Plaats: Ritthem
Adres: Dorpsstraat 1
Postcode: 4389TN
Inventarisatienummer: 06715
Jaar ingebruikname: 16e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 37848

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

De kerk was een dochterkerk van de parochie van West-Souburg. De dorpskerk is in oorsprong veertiende-eeuws. Het schip dateert uit de zestiende eeuw. De kerk liep schade op tijdens de woelingen van 1572-1574. Die periode valt samen met het doorzetten van de reformatie op Walcheren. Die verliep niet overal even stormachtig. Zo kwam het dat de kerk van Ritthem lange tijd ongebruikt bleef. Een koster hield toezicht op het gebouw. De protestanten die er toen woonden kerkten in Oost-Souburg. Na herstel van de kerk kwam het in 1612 tot de officiële instituering van een protestantse gemeente. Daaraan verbond zich nog in het zelfde jaar dominee Wouter Buys als eerste predikant.

De toren stamt uit de 14de eeuw. De kerk wordt ook gebruikt als cultureel centrum. De kerk is gerestaureerd en najaar 2002 weer in gebruik genomen. Behalve voor wekelijkse kerkdiensten gaat de kerk ook gebruikt worden voor culturele evenementen. Bij de gereed gekomen restauratie verscheen een boekje "Het best bewaarde geheim van Ritthem".

  • Ook in gebruik voor kerkelijke vieringen van de Servisch Orthodoxe Gemeente Vlissingen, en ruime omgeving

Monumentomschrijving Rijksdienst

De Herv. KERK bestaat uit eenvoudig 16de eeuws schip, verbouwd in 1611. Het koor is afgebroken. Inwendig: spaarnissen onder de vensters. Eikehouten preekstoel (XVII B). De sterk hellende 14de eeuwse toren telt drie geledingen. Ter weerszijden van de spitsboog boven de ingang nisjes met bakstenen driepasjes, die eveneens voorkomen aan een fries van de ronde traptoren, waarvan het muurwerk verlevendigd is met verglaasde koppen. Waarschijnlijk zijn eerst in de 16e eeuw de steunberen toegevoegd, de klokkeverdieping verhoogd en de ingang gewijzigd. In de toren is het stenen gewelf uitgebroken; de muurkolonnetten hiervan zijn voorzien van kleine kapiteeltjes. Klokkenstoel met klok van Johannes Burgerhuys, 1613, diam. 70 cm. Lager in de toren staat in een uurwerkkast een mechanisch torenuurwerk, volgens naamplaat: B. Eijsbouts, 1922, buiten gebruik gesteld.

Orgel

Het pijporgel staat op de galerij boven ingang.

Zie ook : Website http://www.orgelsinzeeland.nl .

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is W. van Leeuwen in 1962.

Technische gegevens

Het orgel heeft de volgende klavieren: één manuaal, pedaal met eigen registers.

De dispositie is :

Manuaal: Quintadeen 16’, Prestant 8’, Roerfluit 8’ basc./disc., Octaaf 4’, Fluit 4’ basc./disc., Octaaf 2’, Mixtuur IV sterk basc./disc., Kromhoorn 8’ basc./disc. Pedaal: Quintadeen 16’ (transmissie) Werktuiglijke registers: Koppel Pedaal-Manuaal

Plaats klaviatuur / speeltafel: rechterzijde kas Manuaalomvang: C-g’’’; Pedaalomvang: C-f’ Deling Bas/Discant: b/c’ Windladensysteem: sleeplade; Toetstractuur: mechanisch; Registertractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

[INVCOZZL]

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur