Handelingen

Rossum, Maasdijk 14 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: (PKN) Protestantse Kerk in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Maasdriel
Plaats: Rossum
Adres: Maasdijk 14
Postcode: 5328BG
Jaar ingebruikname: 1860
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Sonneveld-index: 12164
Monument status: Rijksmonument 32726 (toren) 32725 (kerk)
Bouwjaar: 1860
Type: Kerk
Functie: Religieus


Geschiedenis

Interessante neokerk met historische toren. Hervormde kerk. Verving kerk uit 1659. Zaalkerk met rondboogvensters, in 1860 tegen de oude, reeds beschermde toren in schoon metselwerk opgetrokken. Inwendig een gestuct netgewelf. Eenklaviers orgel (Rijksmonument), in 1899 gebouwd door J.F. Kruse (Leeuwarden). De kerk is van oorsprong middeleeuws, werd echter in 1659 (na brand tijdens de Spaanse troebelen) nieuw opgebouwd. De twaalfde eeuwse toren (met zestiende eeuwse veranderingen) staat echter nog steeds, al is deze in 1963 in romaanse vormen gereconstrueerd naar de veronderstelde oorspronkelijke vorm. Het schip werd in 1860 opnieuw opgebouwd en heeft een typerend uiterlijk en interieur, dat min of meer aansluit bij het uiterlijk van het nabijgelegen Huis Rossum.

Per 1 januari 2006 zijn de Hervormde Gemeente Rossum-Hurwenen en de Gereformeerde kerk van Rossum gefuseerd tot Protestantse Gemeente. Zondag 8 januari 2006 is officieel afscheid genomen van de Hervormde Gemeente van Rossum. Zondag 15 januari 2006 volgde het afscheid van de Gereformeerde Kerk van Rossum en zondag 29 januari 2006 werd afscheid genomen van de Hervormde Gemeente van Hurwenen. Daarna kon de kerk van Rossum aan de Maasdijk officieel in gebruik worden genomen als kerkgebouw voor de Protestantse Gemeente. De beide andere kerken kunnen nog in gebruik blijven voor bijzondere diensten. Ze kunnen echter voorlopig ook gebruikt worden voor multi-functionele bestemmingen. (55-06)

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

In 1860 tegen de oude, reeds beschermde toren in schoon metselwerk opgetrokken, vijf traveeën lange kerkzaal onder met leien gedekt zadeldak en met tegen de vijfzijdige sluiting een lagere, vlakgedekte, driezijdig gesloten consistoriekamer. De gevels zijn geleed door eenmaal versneden, kepervormig afgedekte steunberen, zijn afgesloten met (opklimmende) rondboogfriezen en hebben per travee een rondboogvenster met uit de bouwtijd daterende fraaie houten traceringen. Inwendig zijn de traveeen gescheiden door op consoles - opgenomen in brede, rondomlopende, geprofileerde vensterbanklijst - rustende colonnetten, waarop de ribben van het in stucwerk uitgevoerde netgewelf - segmentbooggewelf met insteekgewelfjes boven de vensters - neerkomen. Oorspronkelijk, sober bankenplan met herenbanken langs de zijgevels; uit de bouwtijd daterende preekstoel met neo-gotisch en neo-Lod.XIV snijwerk; orgel uit 1899 (in de jaren 1960 gerestaureerd). Eenvoudig, doch goed voorbeeld van een midden 19e eeuws dorpskerkje.

Toren

Toren der Hervormde Kerk. Bij de in 1860 opgetrokken Hervormde Kerk een romaanse, tufstenen toren, versierd met rondbogige spaarvelden, rechthoekige spaarvelden met boogfriezen en galmgaten met gekoppelde deelzuiltjes. Gerestaureerd 1963. Eenklaviers orgel, in 1889 gemaakt door onbekende bouwer.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur