Handelingen

Rotterdam, Burgemeester Baumannlaan 171 - O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand (1953 - 2019)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam (Overschie)
Adres: Burgemeester Baumannlaan 171
Postcode: 3042AD
Sonneveld-index: 02870
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Hendriks, Sluys, Bosch, v.d.
Huidige bestemming: appartementen
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Aardige wederopbouwkerk met "westbouw". De nieuwe parochie (de tweede in Overschie, na de St. Petrus' Banden) en kerk zijn begin jaren 1950 ontstaan als gevolg van een toenemende rooms-katholieke bevolking in de Rotterdamse deelgemeente. De toeloop werd mede veroorzaakt door verhuizing van gezinnen uit de stad naar nieuwe buitenwijken en deelgemeenten, zoals Overschie. Een bijnaam in de volksmond van deze kerk is "Baumannkerk", naar de laan waaraan de kerk staat.

De kerk is ontworpen door bureau Hendriks, Sluys en Van den Bosch, in traditionalistische vormen onder invloed van de Delftse School. Dit bureau ontwierp, eveneens begin jaren 1950, ook de H.H. Antonius en Rosaliakerk bij het Hofplein, die in 1991 is gesloopt. Beide kerkgebouwen waren architectonisch nauw aan elkaar verwant.

Begin 2013 was ook van deze kerk de toekomst onzeker. Ook sloop werd in 2013 niet uitgesloten.

Deze kerk is een goed voorbeeld van de tendens, vanaf ± 2010, om te proberen kerkgebouwen die dicht moeten zinnige herbestemmingen te geven. Vaak vindt inbouw plaats, ook in deze kerk in Overschie. Maar meestal blijft het exterieur, ook hier, vrijwel geheel intact.

  • 2018 - Plan sluiting in 2019.
  • 2019 - Laatste viering zondagmiddag 7 juli 2019. Het kerkgebouw wordt verbouwd tot appartementen.
  • 2022 - Op maandag 21 februari zal wethouder Bas Kurvers de openingshandeling verrichten en de nieuwe bewoners van Overschie welkom heten in hun nieuwe onderkomen aan de Burg. Baumannlaan. Hoyt architecten heeft 33 appartementen in het gebouw, de voormalige Baumannkerk, ontworpen, waarbij ze zoveel mogelijk gebruik heeft gemaakt van de kwaliteiten van het oorspronkelijke gebouw. De oude Kerk moest overal ‘voelbaar’ blijven.

Orgel

Het orgel uit deze kerk is verhuisd naar de St. Martinuskerk in Hillegom. Het orgel is met vijf vrachtwagens naar Hillegom vervoerd.

Externe links

Afbeeldingen

Interieur

  • Op zoek naar meer afbeeldingen.