Handelingen

Rotterdam, Heer Vrankestraat 51 - Andreaskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Heer Vrankestraat 51
Postcode: 3036LA
Bouwja(a)r(en): 1949
ID nummer: 03109 17067
Architect: Lecq, B. v.d.
Oorspronkelijke bestemming: Evangelisch-Lutherse Kerk
Huidige bestemming: Evangelisch-Lutherse Kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke vroege wederopbouwkerk met toren en nevenruimten, gebouwd als eerste naoorlogse kerk in Rotterdam, met vele interessante details. Gebouwd als Evangelisch-Lutherse Kerk, ter vervanging van de in 1940 door oorlogshandelingen verwoeste kerk in de binnenstad. Ook nu primair in gebruik als Evangelisch-Lutherse Kerk.

Gebouwd ter vervanging van de bij het bombardement van 1940 verwoeste Evangelisch Lutherse kerk in de binnenstad.

Eén der eerste nieuwgebouwde kerken in Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Traditionalistische eenbeukige zaalkerk uit 1948 met driezijdig gesloten overmetselde absis, ongelede zadeldaktoren, gebouwd naar ontwerp van B. van der Lecq. Sterk beïnvloed door de inheemse en de Noord-Duitse romaanse bouwkunst. Inwendige detaillering in schoon metselwerk. In het schip zichtbare gelamineerde spitsboogpunten. Bankenplan, kansel, altaartafel en stenen doopvont naar ontwerp van architect Van der Lecq, abstracte glas-in-lood ramen en muurschilderingen in de bijgebouwen van G. van Iersel. Torentopreliëf met pelikaanmotief van beeldhouwer Gerard Hoppen (1885-1959).

De Andreaskerk en Dr H.J. Jaanus; Stichting Historische publicaties Roterodamum nr 127; 1999.

Mogelijk ook tijdelijk op zaterdagen in medegebruik geweest door het kerkgenootschap Zevendedags Adventisten, dat in 1968 een eigen nieuw kerkgebouw, niet ver van de Andreaskerk, in gebruik nam.

Mogelijk ook in medegebruik geweest door de Volle Evangelie Gemeente Immanuël, die nu vieringen houdt in een gebouw in Rotterdam-Zuid.

De Lutherse Gemeente Rotterdam beslaat een grote regio, van Hoek van Holland tot Papendrecht en van Nieuwerkerk aan den IJssel tot Hellevoetsluis. Rotterdam is een wereldstad, en dat geldt ook voor onze kerk. De leden behoren tot maar liefst circa vijftien verschillende nationaliteiten. Van Surinaams tot Noors en van Pakistaans tot Fins.

Geschiedenis vervolg

De Andreaskerk is de eerste wederopbouwkerk van Rotterdam, gebouwd naar ontwerp van Bastiaan van der Lecq. Het kerkgebouw werd in 1949 in gebruik genomen, als vervanging van de Lutherse kerk in het centrum van Rotterdam, die als gevolg van het bombardement aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verwoest werd.

De Andreaskerk, die eigendom is van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Rotterdam, is gevestigd aan de Heer Vrankestraat in de wijk Het Oude Noorden. Dit is op de kruising van de Gordelweg en de Bergweg, bij station Rotterdam-Noord. De naam van de kerk is ontleend aan Andreas Nesscher, de eerste predikant van deze gemeente in 1604. De Lutherse Gemeente is een van de oudste kerken van Rotterdam. Alhoewel de gemeente gevestigd is in de stad is het een regiogemeente die globaal heel het gebied Rijnmond omvat. Na het bombardement maakte de gemeente acht jaar lang gebruik van de toenmalige Victoriabioscoop aan de Bergweg.

Gebouw

et kerkgebouw valt op vanwege de traditionele en klassieke bouwstijl, dit in tegenstelling tot het Nieuwe Bouwen dat in Rotterdam tijdens de Wederopbouw op grote schaal werd toegepast. Banken, altaar en preekstoel zijn door de architect ontworpen en in mahoniehout uitgevoerd; het doopvont in steen. De altaarruimte heeft twee smalle, abstracte, blauw-rode glas-in-loodramen en in het midden een groot houten kruis. Het bijgebouw, dat via een gang met de kerkzaal verbonden is, heeft mede door zijn zalen, kosterij en binnentuin een kloosterachtige uitstraling.

Kunst

Twee abstracte glas-in-loodramen (Jakob's worsteling en de Doop in de Jordaan), het gezangbord en muurschilderingen in de bijgebouwen zijn van de hand van kunstenaar Ger van Iersel (1922-2014). De mozaïeken in de kerkzaal zijn van ds. A.J. Meijer. De torentopreliëf met pelikaanmotief is van beeldhouwer Gerard Hoppen (1885-1959).

  • (. Bron: Wikipedia )

Zeemanskerken

In de Andreaskerk wordt jaarlijks op de zondag voor 31 oktober Hervormingsdag gevierd met de Rotterdamse zeemanskerken. De Noorse, Zweedse, Deense, Finse en Duitse kerk werken hier al tientallen jaren aan mee. Zo'n dienst is uniek in de wereld.

AndreasCantorij

Circa 12 keer per jaar levert de AndreasCantorij een bijdrage aan de diensten in de Andreaskerk, eens per maand en op kerkelijke hoogtijdagen. Deze cantorij is opgericht in 2001 en had in 2013 zo'n 19 leden.

Orgels

Tot 1959 was de kerk niet voorzien van een vast orgel. Tot die tijd behielp men zich met een noodvoorziening. Het huidige hoofdorgel is in 1967 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Utrecht) voor de Noorderkerk te Sneek, in 2001 gerestaureerd en verplaatst naar de Andreaskerk. Daarnaast beschikt de kerk sinds 2005 over een bureau-orgel in empire-stijl uit 1818, vervaardigd door orgelmaker Frederik van der Weele (Middelburg).

Blank-orgel

Het hoofdorgel is in 1967 gebouwd door de firma K.B. Blank & Zoon (Utrecht) voor de Noorderkerk te Sneek. In 1988 intoneert de firma Gebr. Reil (Heerde) het opnieuw en wijzigt de dispositie enigszins. In 2001 restaureert de firma Reil het orgel, vervangt enkele registers door nieuwe, breidt de dispositie uit en plaatst het over naar Rotterdam.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Viola di Gamba 8' - Octaaf 4' - Speelfluit 4' - Octaaf 2' (2001) - Mixtuur 2' 4-5 sterk - Trompet 8' bas/discant - Tremulant.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Prestant 4' - Fluit 4' (1988) - Nasard 2⅔' - Woudfluit 2' - Sesquialter 2⅔' 2 sterk discant - Scherp 3-4 sterk (2001) - Dulciaan 8' (2001) - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' - Fagot 16' (2001) - Cornet 4' (2001).
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1. Toonhoogte: a1 = 442 Hz. Temperatuur: Neidhardt III.

Bureau-orgel

Sinds 2005 beschikt de Andreaskerk bovendien over een bureau-orgel in empire-stijl uit 1818, vervaardigd door de orgelmaker Frederik van der Weele (Middelburg). Het heeft drie hele registers en vier halve.


Links

Afbeeldingen

Exterieur