Handelingen

Rotterdam, Hofdijk 25 - Antonius en Rosalia (1954 - 1989)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Antonius en Rosalia
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Hofdijk 25
Postcode: 3032CG
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1954
Architect: Hendriks, Sluys, v.d. Bosch
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd ter vervanging van twee in 1940 verwoeste binnenstadskerken Sint-Antonius ("Bosjeskerk") en Sint-Rosaliakerk.

Dit was een architectonisch uiterst interessante wederopbouwkerk, die ongeveer op de plek stond van de vroegere "Bosjeskerk" vlak ten noorden van het centrum van Rotterdam. De parochie en de kerk kregen de naam "H.H. Antonius en Rosalia" .

In de media

In 1968 verschenen er landelijke krantenartikelen in de trant van "15 jaar oude kerk verdwijnt", in verband met o.a. de reorganisatie van R.K. parochies in Rotterdam-Noord.

Tot 1989 is deze kerk, op een "verkeerseiland", echter nog in gebruik gebleven. In deze ruim twee decennia zijn diverse andere R.K. kerkgebouwen in de omgeving wel buiten gebruik gesteld (de neogotische O.L. Vrouw Rozenkrans aan de Provenierssingel; de H. Verlosser aan de Goudse Rijweg; de St. Barbarakerk aan de Crooswijkseweg).

Vanaf 1989 is nog een aantal jaren, ter vervanging, een ruimte in het voormalige parochiehuis aan de Noordsingel voor vieringen in gebruik geweest, met de naam Bosjeskapel of Rosaliakapel.

De H.H. Antonius en Rosaliakerk zelf is gesloopt in 1991.

  • Deze kerk was ontworpen door Bureau Hendriks, Sluys en Van den Bosch, in traditionalistische vormen onder invloed van de Delftse School. Dit bureau ontwierp, eveneens in de jaren 1950, ook de nog wel bestaande O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand in Overschie. Beide kerkgebouwen waren architectonisch nauw aan elkaar verwant.

Afbeeldingen