Handelingen

Rotterdam, Meidoornsingel 208 - Verrijzenis van de Heer

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Verrijzenis van de Heer
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam (Schiebroek)
Adres: Meidoornsingel 208
Postcode: 3052BV
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Heck, J.G. van
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Grote, interessante moderne kerk zonder toren in de noordelijke wijk Schiebroek, ten westen van Hillegersberg. Vele interessante details.

  • 2018. Aanvulling op het bericht hieronder In de media:

Plan sloop Verrijzeniskerk en bijgebouwen in 2019. Hierna nieuwbouw van een kleinere kerk op dezelfde locatie. Als deze nieuwere kerk gereed is, worden 3 andere kerken in het noorden van Rotterdam buiten gebruik gesteld: St. Petrus' Banden in Overschie; O.L. Vrouw Altijddurende Bijstand in Overschie; St. Liduina in Hillegersberg.

  • Na sluiting in maart 2020 van de Verrijzeniskerk, gevolgd door sloop en nieuwbouw, waarin een klein(er) R.K. Kerkgebouw zal worden opgenomen, zal dit het kerkgebouw worden voor de noordelijke Rotterdamse wijken Overschie, Schiebroek en Hillegersberg samen. De O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand in Overschie is inmiddels al gesloten. De St. Petrus' Banden in Overschie zal (volgens de plannen, waartegen locaal enig verzet) op zeker moment ook worden gesloten. De St. Liduina in Hillegersberg functioneert, vanaf de sluiting van de Verrijzeniskerk in maart 2020, min of meer als "hoofdkerk" van de huidige overkoepelende Sint Bernadetteparochie, maar volgens de huidige plannen zal de St. Liduinakerk aan de eredienst worden onttrokken zodra, of kort nadat, die nieuw gebouwde (hoofd)kerk ter plaatse van de gesloopte Verrijzeniskerk als centrale, in principe enige R.K. kerk van de Sint Bernadetteparochie in de noordelijke wijken Overschie, Schiebroek en Hillegersberg, in gebruik wordt genomen.

Die nieuwe kerk zal de naam St. Bernadette krijgen.

  • In augustus 2021 is begonnen met de sloop van de Verrijzeniskerk.

In de media

  • Uit: www.bernadetterotterdam.nl

RK Bernadette-parochie en Aafje tekenen intentieovereenkomst nieuwe locatie

Geplaatst op 5 maart 2018 | Door admin

De RK Bernadette-parochie in Overschie, Schiebroek en Hillegersberg is voornemens een nieuw kerkgebouw te realiseren op de locatie van de huidige Verrijzeniskerk. Aafje thuiszorg-huizen-zorghotels is voornemens een nieuw zorgcentrum voor ouderen te realiseren in diezelfde omgeving. Dit heeft geleid tot een samenwerking tussen de Bernadette-parochie en Aafje, die afgelopen week in een intentieovereenkomst is vastgelegd. In de intentieovereenkomst worden de plannen voor een nieuw kerkgebouw en zorgcentrum op de hoek van de Meidoornsingel en de Wilgenplaslaan in Schiebroek verder uitgewerkt. Vicevoorzitter van de Bernadette-parochie Michel Gadron geeft aan verheugd te zijn met de samenwerking met Aafje. “Het maakt het voor de parochie mogelijk om een gebouw te realiseren dat past bij de eisen van deze tijd. Een renovatie van het oude kerkgebouw en het parochiecentrum, die dringend nodig zijn, levert een niet optimale situatie op. Nu hebben we straks een kerkzaal en een parochiecentrum die ruimte bieden aan het grote aantal activiteiten binnen de parochie.“ Peter Ploegsma, lid van de Raad van Bestuur van Aafje, is ingenomen met de plannen. “ Door het gebruik van een aantal ruimten door zowel Aafje als de parochie kan efficiënter worden gewerkt en krijgen we bovendien de beschikking over extra faciliteiten. Daarnaast zouden we graag verder gaan in de samenwerking om te zien waar de parochie en Aafje nog meer samen kunnen optrekken.” Het is de bedoeling dat het zorgcentrum voor ouderen en het kerkgebouw in 2020 in gebruik kunnen worden genomen.

  • Uit De Havenloods, 8 maart 2020

Na 56 jaar worden de kaarsen gedoofd in kerk aan Meidoornsingel

zo 8 mrt 2020, 17:38

Rotterdam - Voor de laatste keer is er volgende week een dienst in de kerk aan de Schiebroekse Meidoornsingel. De kerk maakt plaats voor een nieuw gebouw, ook komt er op de locatie plek voor een zorginstelling. Totdat er een nieuwe kerk is, worden de diensten gehouden in de Liduinakerk in Hillegersberg. Zondag 15 maart worden na 56 jaar de kaarsen gedoofd.

Op zondag 15 maart vindt om 15.00 uur de laatste viering plaats in de kerk Verrijzenis van de Heer aan de Meidoornsingel in Schiebroek. Daarmee komt een eind aan een periode van bijna 56 jaar waarin deze kerk door de Rooms-Katholieke kerk in Schiebroek is gebruikt.

De kerk en het parochiecentrum gaan plaats maken voor een nieuw te bouwen parochiekerk van de Bernadette-parochie. Bovendien zal op deze locatie een zorginstelling worden gerealiseerd. Tot aan het gereedkomen van de nieuwe parochiekerk zullen de zondagse vieringen plaatsvinden in de Liduinakerk aan de Burgemeester Le Fevre de Montignylaan in Hillegersberg.

Bisschop Van den Hende zal zondag om 15.00 uur voor gaan in de slotviering. Aan het eind van de eucharistieviering wordt het Allerheiligste in processie de kerk uitgedragen. Ook de Godslamp, het altaarmissaal, het lectionarium en de relieken uit de altaren worden in processie de kerk uitgevoerd. Alle kaarsen worden gedoofd door de kosters. Met deze handelingen wordt aangegeven dat er in deze kerk niet meer gevierd zal worden.

Na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en met een drankje na te praten. Bovendien is er aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van de kerk Verrijzenis van de Heer in Schiebroek. Ook oud-parochianen zijn van harte welkom tijdens deze slotviering.

Afbeeldingen