Handelingen

Rotterdam, Mozartlaan 25 - Salvatorkerk (1959 - 2016)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Salvatorkerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam (Hillegersberg)
Adres: Mozartlaan 25
Postcode: 3055LJ
Sonneveld-index: 02335
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Sutterland, H.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Als Gereformeerde Kerk gebouwde moderne kerk, met toren en links van de kerk vele nevenruimten. Plan sluiting 2010. Eind 2010 echter nog steeds in gebruik, als kerk van de Protestantse Gemeente Hillegersberg-Noord.

De nabij gelegen, als Hervormde Kerk gebouwde, Messiaskerk is in 2002 buiten gebruik gesteld. De Hervormde gemeente maakte sindsdien, in kader Samen-op-Weg, later Protestantse Kerk Nederland (PKN), mede gebruik van deze Salvatorkerk. Deze PKN gemeente heeft een nieuwe kerk laten bouwen op de plaats van de gesloopte Messiaskerk, waarna de Salvatorkerk is afgestoten. Laatste kerkdienst in Salvatorkerk 26 juni 2016. De nieuwe Fonteinkerk in gebruik 3 juli 2016.

  • Zomer 2017. De Salvatorkerk en bijgebouwen zijn leeggehaald, in afwachting van sloop.
  • November - december 2017 zijn de Salvatorkerk en alle bijgebouwen gesloopt.

Orgel

De Salvatorkerk werd gebouwd in 1959/1960 als gereformeerde kerk. De architect was Henk Sutterland. Op 7 september 1960 nam men het gebouw in gebruik. De firma Pels & Zn. leverde een unit-orgel met 21 registers, waarvan een dispositie met 40 registers is afgeleid. Na het samengaan van de Gereformeerde Salvatorkerk en de Hervormde Messiaskerk bleek al snel dat er geen behoefte was aan twee kerkgebouwen. Na afbraak van de Messiaskerk is op deze locatie een nieuw kerkgebouw gerealiseerd, de Fonteinkerk. Het orgel uit de Salvatorkerk is door de firma Van Vulpen in 2015 gedemonteerd en na een revisie in gewijzigde vorm in de Fonteinkerk geplaatst. De Salvatorkerk is afgebroken. Adviseur bij de werkzaamheden was Henk Kooiker. Het werd hier op 11 februari 2017 in gebruik genomen. Het orgel werd hierbij bespeeld door de adviseur.

Externe link

Afbeeldingen