Handelingen

Rotterdam, Oostzeedijk Beneden 3 - Lambertus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Lambertuskerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Rotterdam
Plaats: Rotterdam
Adres: Oostzeedijk Beneden 3
Postcode: 3061VN
Inventarisatienummer: 03253
Jaar ingebruikname: 1878
Architect: Margry, E.J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 506428

Geschiedenis

Mooi gelegen neogotische kerk met beeldbepalende toren, de hoogste kerktoren in Rotterdam, onderaan de hoge Oostzeedijk.

Verving een oudere kerk uit 1802/1830 in het toenmalige dorp Kralingen, later geannexeerd door Rotterdam. Vroeg werk naar ontwerp van architect E.J. Margry.

In Rotterdam is deze kerk één van de twee nog overgebleven neogotische kerken, die in actief gebruik zijn als R.K. Kerk (de andere is de St. Hildegardiskerk in de wijk Het Oude Noorden). De toren is de hoogste kerktoren in Rotterdam.

Ondanks een modernisering van het interieur in 1969, waarbij o.a. het bankenplan werd vervangen en preekstoel en communiebank verdwenen, zijn architectuur en aankleding tot in vele details goed bewaard gebleven.

In deze kerk staat een belangrijk Maarschalkerweerd-orgel.

De kerk is iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur open voor bezichtiging, gebed, enz.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Naar ontwerp van E.J. Margry in neo-Gotische stijl uitgevoerde KATHOLIEKE KERK, een kruisbasiliek met fronttoren, opgetrokken in rode baksteen afgewisseld met natuurstenen blokken en decoraties. De torens en zadeldaken zijn bedekt met leien. De georiënteerde kerk heeft een veelhoekige koorsluiting. De westgevel wordt ingenomen door de toren met aan weerszijden gemetselde luchtbogen, rustend op steunberen, bekroond met torentjes met achtzijdige spitsjes. De vierkante toren, met op de hoeken haaks op elkaar gestelde steunberen, gaat boven de galmgaten over in een achtkantige toren met vier topgevels, bekroond door kleine kruisen. Boven de galmgaten bevinden zich aan vier zijden in spitsboogvormige spaarvelden ronde wijzerplaten waarboven een drielichtvenster in een topgevel. De toren wordt bekroond door een achtzijdige naaldspits met ijzeren topornament.

De hoofdingang aan de voet van de toren wordt gevormd door een spitsboogvormig portaal met tegen de dagkanten geringde schalken met corinthische kapitelen in natuursteen en met natuurstenen friezen gedecoreerde archivolten. Hierbinnen dubbele eikehouten deuren met sierbeslag met daarboven een drielichtvenster en driepasvenster. In de topgevel boven de hoofdingang bevindt zich een gebeeldhouwde Lambertusfiguur. Daarboven vier spitsboogvormige spaarvelden en groot roosvenster.

De zijbeuken hebben ieder eveneens een ingang in een spitsboogportaal. In de jaren 1920 zijn de zijbeuken en kapellen vergroot. De gevel van het zuidtransept bezit in het midden een roosvenster met daaronder vier spitsboogvensters. Rechts aan de gevel bevindt zich een ronde toren met licht ingesnoerde naaldspits.

Het grotendeels oorspronkelijk bewaard gebleven interieur bestaat uit een hoofdbeuk met een houten beschilderd tongewelf en zijbeuken met stenen gewelven. De transepten bevatten zijkapellen. In het schip bevinden zich vierkante pijlers begeleid door ronde schalken. In 1903 werd het interieur van de kerk veelkleurig beschilderd. Het koor bevat de oorspronkelijke gebrandschilderde ramen. Tegen de wanden van het schip staan manshoge gebeeldhouwde apostelfiguren.

In 1900 werd in de kerk een orgel geplaatst, gebouwd door de firma Maarschalkerweerd te Utrecht. Het orgel met twee klavieren en vrij pedaal is in 1983 gerestaureerd door de Gebr. Vermeulen te Weert.

Bij de kerk hoort een klein, noordwestelijk ten opzichte van de kerk gelegen, kerkhof.

Waardering

De neo-Gotische St. Lambertuskerk met hoogoprijzende fronttoren, is zowel wat betreft het exterieur als het interieur van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en tevens van belang wegens de beeldbepalende situering; hoofdonderdeel van het kerkelijk complex.

In de media

Uit Algemeen Dagblad editie Rotterdam 20-04-2011

Twijfel na diefstal koperen regenpijpen van oude kerk
ROTTERDAM

Na de diefstal van de koperen regenpijpen van de Sint-Lambertuskerk in het Rotterdamse Kralingen is de grote vraag: zijn de vervangers op het monumentale gebouw aan de Oostzeedijk Beneden weer van koper, of beter van plastic met een laagje koperverf? Koper is beter, het is immers een rijksmonument. Bovendien kleurt het koper mooi mee met het weer. "Maar we vrezen dat de regenpijpen dan direct weer worden gestolen", zegt een medewerker van de kerk. "In het hele land worden de regenpijpengestolen, omdat koper veel opbrengt. Soms halen ze ook de bliksemafleiding weg. Daar zijn wij ook erg bang voor. De gevaren zijn dan groot." Sinds de diefstal klettert bij een regenbui het water naar beneden van de monumentale kerk die tussen 1875 en 1878 werd gebouwd. De karakteristieke toren is goed te zien vanaf de Oostzeedijk.

VERZEKERING

Meerdere weken geleden werden de eerste vier regenpijpen gestolen. Daarna verdween er nog eentje en een hele tijd later nog een. De laatste koperroof was een paar weken geleden. Mogelijk waren het dezelfde dieven die steeds terugkeerden en die elders in het land ook toeslaan. Zo werden de regenpijpen van de dorpskerk van Zuidland, op Voorne-Putten, ook in het holst van de nacht gestolen. De totale schade daar bedroeg 15.000 euro. De Sint-Lambertuskerk durft geen schatting te doen: "Dat is een zaak van de verzekering."

(Adrianne de Koning)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur