Handelingen

Rouveen, Oude Rijksweg 343 - Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Overijssel
Gemeente: Staphorst
Plaats: Rouveen
Adres: Oude Rijksweg 343
Postcode: 7954EL
Inventarisatienummer: 18073
Jaar ingebruikname: 2005
Architect: Huls, Staphorst
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Op plaats oude kerk. Met nieuwe voorbouw. De oude kerk is gesloopt na deze nieuwbouw.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Allen orgel, type Protégé, voorzien van schijnfront.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 14 juni 2005.

Ds. T. Klok uit Urk opent dinsdagavond het nieuwe gebouw van de oud gereformeerde gemeente in Nederland in Rouveen. De kerk staat deels op de plaats van het vorige bedehuis. Dat gebouw was al jarenlang veel te klein. „Het was in 1929 gebouwd en kostte destijds 4135 gulden”, vertelt voorzitter H. Bisschop van de bouwcommissie. „De gemeente groeit langzaam en de kerk is al een paar keer vergroot. Nu waren we toe aan een nieuw pand.”

Tijdens de kerkdiensten stonden de gangpaden vaak helemaal vol met stoelen, wat uit oogpunt van de brandveiligheid niet langer verantwoord was. „Daar komt bij dat er veel jeugd in de gemeente is. Dus we moesten met het oog op de toekomst wel naar een grotere kerk.”

Veel leden wilden tijdens de nieuwbouw graag blijven kerken in het oude gebouw. Bisschop: „Er is eerst een deel achter de bestaande kerk gebouwd. Daarna is de oude kerk gesloopt en is op die plek het tweede deel van het gebouw geplaatst. We hebben geen enkele dienst in een ander kerkgebouw hoeven te houden. We hebben wel aanbiedingen gehad om elders te kerken, maar dit was toch de mooiste oplossing.”

Het nieuwe pand is vrijwel identiek aan het oude. De gemeente Staphorst had dit geëist, omdat het een gemeentelijk monument was. Doordat het nieuwe gebouw eruitziet als het oude, mocht het oude worden gesloopt.

Het aantal zitplaatsen van het vorige pand was ongeveer 250. Het aantal leden lag echter ruim boven de 400. Nu zijn er 333 zitplaatsen. Bovendien kan door het wegschuiven van een vouwwand een zaal bij de kerk worden getrokken. Op die manier is er ruimte voor nog eens honderd mensen.

Bij de bouw is rekening gehouden met verdere uitbreiding in de toekomst. Indien nodig kan er een galerij worden aangebracht. De kerk heeft twee zalen. Ook staat er nu een klein torentje op de kerk. „Het is goed herkenbaar als een bedehuis.”

De bouw heeft ruim een jaar geduurd. De nieuwbouw heeft ongeveer 850.000 euro gekost. Architectenbureau Huls uit Staphorst heeft de kerk ontworpen. Hoofdaannemer was Bouwbedrijf De Witte, eveneens uit Staphorst.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur