Handelingen

Rozenburg (NH), Aalsmeerderweg 463 - Gereformeerde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: Gereformeerde Kerken in Nederland
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Haarlemmermeer
Plaats: Rozenburg (NH)
Adres: Aalsmeerderweg 463
Postcode:
Inventarisatienummer: 06034
Jaar ingebruikname: 1926
Architect: Ingwersen, A.
Huidige bestemming: gesloopt 2006

Geschiedenis

Karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw;

  • 1926 Gebouwd als Gereformeerde Kerk
  • 1945 Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt
  • 1969 Nederlands Gereformeerde Kerk
  • 2006 buiten gebruik, en gesloopt t.b.v. uitbreiding van Schiphol.

Vervangen door nieuwe Nederlands Gereformeerde Kerk in Rijsenhout.

In de media

Uit Haarlems Dagblad, 16 oktober 2006

Allerlaatste dienst in kerk Rozenburg

Voor de allerlaatste maal werd er uit volle borst gezongen. Voor de laatste keer werd er een kind gedoopt en voor het laatst gaf de dominee er zijn zegen. Gemeenteleden van de Nederlands Gereformeerde Kerk in Rozenburg namen zondag afscheid van hun geliefde kerkje. Na ruim tachtig jaar moet het gebouw - waar zo'n tienduizend diensten werden gehouden - wijken voor de uitbreiding van Schiphol.

"Een verschrikking", zegt K. Verschuren, bijna net zo oud als het kerkje zelf, geëmotioneerd. "Het is niet alleen omdat dat gebouw verdwijnt, maar omdat je een hele geschiedenis achter je laat. De herinnering aan wat er in dit gebouw allemaal is gebeurd. Onze kinderen zijn hier gedoopt, ze hebben er belijdenis gedaan. Onze ouders zijn van hieruit uitgedragen".

In de dienst werd Ian Melvin Leighton gedoopt en vooral het zingen van de psalm bij die plechtigheid raakte hem. "Dan zie ik mezelf weer met onze eigen kinderen staan. Dat geeft een vreemd, maar vooral treurig gevoel".

"Je voorgeslachten zijn hier gedoopt en hebben er hun belijdenis gedaan. Hier ligt een hele familiegeschiedenis", weet mevrouw Van de Bijtel. Ze wordt vergezeld door haar dochter, die al dertig jaar in Nieuw-Vennep woont. "Als kind kwam ik hier altijd. Het is goed om hier, als afsluiting, nog een keer terug te zijn".

Naast treurnis om het verdwijnen van het kerkje uit 1926 zijn sommige gemeenteleden niet erg blij met de nieuwbouw, die even verderop aan de Aalsmeerderweg is neergezet.

Afbeeldingen