Handelingen

Ruinen, Brink 11 - Mariakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mariakerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Ruinen
Provincie: Drenthe
Gemeente: De Wolden
Plaats: Ruinen
Adres: Brink 11
Postcode: 7963AA
ID nummer:
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 32969


Geschiedenis

Ruinen Mariakerk-18.JPG

De Mariakerk is rond 1140 gebouwd en was gewijd aan de heilige maagd Maria. De kerk was onderdeel van het oudste klooster van Drenthe, de Benedictijner Abdij van Ruinen.

Omdat Ruinen te druk werd is dat klooster is in 1325 verplaatst naar De Wijk op het Landgoed Dickninge. Daarna werd de kerk in Ruinen als parochiekerk gebruikt. Aan de zuidoostzijde van de kerk zijn twee dichtgemetselde bogen en een rond raam zichtbaar, op die plaats heeft Jan van Ruinen een kapel laten bouwen. Daar is hij na zijn overlijden begraven.


Na 1795 heeft de kapel dienstgedaan als gevangenis. Rond 1837 is de kapel afgebroken. Aan de achterzijde van de kerk heeft ook een kapel gestaan gewijd aan O.L. Vrouwe. Deze kapel is na de afbraak van de Catharinakapel ook afgebroken. De toren is gebouwd in 1423, dat staat in zoveel woorden boven de deur.

Tijdens een zware storm in 1661 is de spits onherstelbaar beschadigd. In 1836 is er een restauratie uitgevoerd waarbij het koor en Catharinakapel gesloopt werden en oude ramen dichtgemetseld. Tussen 1972 en 1975 is opnieuw een restauratie uitgevoerd waarbij zoveel mogelijk is geprobeerd de situatie van 1836 te herstellen. Tijdens de 2e wereldoorlog heeft de bezetter de klok uit 1737 geroofd. Pas in 1960 kwam er een nieuwe klok.

Omschrijving

Ned. Herv. Kerk. Gotische kerk met toren uit 1423, waarvan het koor en een kapel aan de zuidzijde zijn afgebroken. Inventaris: eiken preekstoel en doophek uit omstreeks 1660, koperen kroon XVIII. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van G. van Wou, 1496, diam. 118,9 cm. en een moderne klok. De klok van G. van Wou is in de 19e eeuw gekocht van de Hervormde Kerk te Noordwolde (FR). Orgel met een klavier en aangehangen pedaal gemaakt door M. Eerdtman in 1901.

Toren van de Ned. Herv. Kerk uit 1423. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan een van G. van Wou, 1496, diam. 118,9 cm. en een moderne klok. De klok van G. van Wou is in de 19de eeuw gekocht van de Hervormde Kerk te Noordwolde (FR).

In de media

Uit RTVDrenthe , 10 september 2014

RUINEN - Archeologen leggen deze week de oude vormen van de Mariakerk in Ruinen bloot. Het godshuis uit de twaalfde eeuw was ooit veel groter, maar in 1836 werden bij restauratiewerkzaamheden twee kapellen en het koor afgebroken. Onlangs zijn tekeningen teruggevonden van een archeologische opgraving rond de Mariakerk uit 1973. Aan de hand daarvan zoeken archeologen en vrijwilligers nu naar sporen van de verdwenen delen van de kerk. De muren die worden opgegraven zijn van baksteen en ongeveer een meter dik. Geïnteresseerden kunnen zaterdag, tijdens Open Monumentendag, de opgravingen bekijken. Daarna wil de gemeente De Wolden ervoor zorgen dat de oude contouren zichtbaar blijven voor het publiek.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur