Handelingen

Rutten, Plantsoenweg 41 - Servatius

Uit Reliwiki

]]


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Servatius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Flevoland
Gemeente: Noordoostpolder
Plaats: Rutten
Adres: Plantsoenweg 41
Postcode: 8313AC
Sonneveld-index: 01433
Jaar ingebruikname: 1958
Architect: Hendriks, Sluys, Bosch van den
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Wederopbouwkerk met toren.

De parochie van Creil is samengevoegd met die van Rutten.

  • 2017 - Inbrekers hebben tijdens de kerstnacht een ravage aangericht in de rooms-katholieke Servatiuskerk in Rutten. Naar aanleiding van de inbraak gaat de politie extra surveilleren bij andere kerken in de gemeente Noordoostpolder. Kasten in de kerk waren doorzocht, het zogenoemde tabernakel was van de muur getrokken en collectezakken met de opbrengst van de dienst op kerstavond waren verdwenen. Ook de opbrengst van een extra geldinzameling voor de Hersenstichting is waarschijnlijk gestolen. Verder zijn er tegels in het gebouw beschadigd.
  • 2022 - Steeds minder gelovigen bezoeken de katholieke kerk in Rutten. Daarom zal de Sint Servatiuskerk op 1 januari 2023 de deuren sluiten.
  • 2023 - De kerk aan de Plantsoenweg in het dorpscentrum van Rutten staat te koop als woning. Als het gebouw wordt gekocht, helpt de gemeente met het geven van een woonfunctie aan het gebouw. Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan het kopen van het gebouw. Zo valt het orgel buiten de verkoop. De klokken en de nog aanwezige doopvont blijven eigendom van de Emmaüsparochie. Als het gebrandschilderd raam verwijderd wordt, moet het terug naar de kerkgemeenschap.

Orgel

Het orgel is gebouwd door J.J. Elbertse & Zn. in 1981.

In de media

  • Uit: De Stentor, 15 juli 2011

RUTTEN - De Angelusklok keert in september 2011 terug in de rooms-katholieke kerk in Rutten. De klok, dat wil zeggen het mechanische gedeelte, is het afgelopen half jaar gerestaureerd in Emmeloord. Op zondag 18 september viert de kerk de terugkeer van de bijzondere klok. De Angelusklok is in 1958 opgehangen in het torentje van de katholieke kerk in Rutten. "Maar hij heeft al 25 jaar niet geluid of met horten en stoten, vertelt Nico de Jong, de initiatiefnemer tot de restauratie van het mechaniek. "Het gaat om een heel ingenieus mechanisch systeem. Wij als kerk hebben het verschillende malen laten repareren. Maar er bleven mankementen. Na de restauratie van het kerkgebouw twee jaar geleden zei ik: de restauratie is niet compleet als de klok niet werkt. En die gedachte vond weerklank bij de kerk, die vervolgens het Emmeloordse wikkelbedrijf Emro in de arm nam om het mechaniek te repareren. "Het bedrijf heeft het heel druk. Afgelopen winter onverwacht ook. Vandaar dat er wat vertraging is. Maar ik heb alle vertrouwen in Emro. Het bedrijf vindt het schitterend het mechaniek van zo'n klok te repareren.

De in Aarle-Rixtel bij klokkengieterij Petit en Fritsen gegoten klok van klokkenbrons (tachtig procent roodkoper, twintig procent tin) weegt 125 kilo. Het mechaniek met een motortje moet de hamer straks weer tegen de klok laten slaan. De Angelusklok van de parochie De Goede Herder is uniek in Noordoostpolder en een eind daarbuiten, legt De Jong uit. Alleen de katholieke kerk in Marknesse heeft nog een Angelusklok, maar die is surrogaat. De ANWB zal op 18 september een bord onthullen dat op de kerk komt te hangen met uitleg over de betekenis van de Angelusklok.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur