Handelingen

Ruurlo, Groenloseweg 3 - Willibrordus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Berkelland
Plaats: Ruurlo
Adres: Groenloseweg 3
Postcode: 7261AM
Sonneveld-index: 12175
Jaar ingebruikname: 1871
Architect: Pierre Cuypers (1827 - 1921)
Huidige bestemming: Buiten Gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Neogotische kerk met toren.

Tijdens de Reformatie kerkten de Ruurlose katholieken in het net over de Duitse grens gelegen Zwillbrock. Vanaf 1801 beschikten zij over een schuurkerkje in eigen gemeente. In 1828 kwam een nieuwe grotere kerk gereed. Ter vervanging daarvan kwam in 1869-1870 de huidige parochiekerk, gewijd aan St. Willibrordus, tot stand naar een ontwerp van dr. Pierre Cuypers (1827 - 1921). De kerk kon, evenals die van Cuypers in het naburige Kranenburg, dankzij een legaat van de baron Van Dorth tot Medler worden gebouwd. Oorspronkelijk was de kerk gebouwd als éénbeukige zaalkerk met versmald en rechtgesloten koor, zijdelings geplaatse topgeveltjes, en fronttoren. Inwendig is zij overdekt door een houten tongewelf.

Het ontwerp van Cuypers toont overeenkomsten met dat van de St. Clemenskerk te Nes (Ameland) uit dezelfde tijd. Tevens markeerde deze kerk de overgang tussen de eerste en de tweede periode van Cuypers' oeuvre, waarna hij zich spoedig meer door de inheemse en Noord-Europese gotiek liet inspireren. De aankleding en meubilair kwamen uit atelier Cuypers & Stolzenberg te Roermond.

De kerk werd verbouwd en uitgebreid in 1938 door architect Joh. Sluijmer. Toen werden de twee lage zijbeuken toegevoegd. Daarbij en bij de liturgische aanpassing van het interieur in de jaren 1960 is de decoratie van Cuypers grotendeels verwijderd. Alleen bij het torengewelf boven het zangkoor is nog een deel ervan zichtbaar. Bij een recente restauratie in 2007 is het oorspronkelijke roosvenster in het koor (atelier Nicolas & Zonen, Roermond), dat bij de verbouwing in 1938 dichtgemetseld was, in oude glorie hersteld. De parochie St. Willibrordus is sinds kort samengegaan met elf andere parochies in de regio onder de naam De Twaalf Apostelen.

In deze kerk bevinden zich in beide zijwanden (zowel in de twee transeptachtige uitbouwen, als in de daartussen later gebouwde lagere zijbeuken) mooie, kleurrijke glas-in-loodramen.

Literatuur: Graaf, J.A.Chr, Jansen, W.H., Klaassen, J.G.M., Willems, Th.J.P., Erfenis voor vandaag en morgen. R.-k. kerken in Oost-Gelderland, 2009, 175-177

  • Deze kerk wordt op 1 januari 2024 gesloten.
  • 2023 - Wat gebeurt er met de Willibrorduskerk in Ruurlo? Het gebedshuis staat te koop, omdat de overkoepelende parochie Twaalf Apostelen er geen toekomst meer in ziet. Inwoners van Ruurlo - verenigd in de Stichting Behoud Willibrorduskerk - willen de kerk kopen en hebben naast drie andere partijen een bod uitgebracht. Dat bod lijkt al bij voorbaat kansloos, maar de dorpelingen hebben nog een troefkaart achter de hand.
  • 2023 - Een woord- en communieviering op zaterdag 30 december 2023 vanaf 14.30 uur. Het is de laatste viering voordat de RK kerk Willibrordus Ruurlo definitief uit de eredienst wordt onttrokken. In deze viering staat de Ruurlose geloofsgemeenschap stil bij het afscheid van haar kerkgebouw.

Kerksluitingen

  • 2021 - De rooms-katholieke Parochie HH. Twaalf Apostelen heeft een ingrijpend besluit genomen: 10 van haar 13 kerken worden gesloten. Oplopende kosten, vergrijzing van de geloofsgemeenschappen, een gebrek aan vrijwilligers en afnemend kerkbezoek nopen de parochie daartoe.

Open blijven:

Gesloten worden:

Orgels

Op de galerij, boven de hoofdingang, onderin de toren, bevindt zich een mooie orgelkas gebouwd ca. 1795, maar dit orgel is niet meer in gebruik. Rechts aan begin koor staat een nieuwer orgel, gebouwd door B. Pels in 1961.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur