Handelingen

Santpoort, Burgemeester Enschedelaan 67 - Dorpskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Nederlands Hervormd
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Velsen
Plaats: Santpoort
Adres: Burgemeester Enschedelaan 67
Postcode: 2071AT
Sonneveld-index: 06043
Jaar ingebruikname: 1917
Architect: Mulder, J. en Asdonk, J.A. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Gebouwd als Nederlands Hervormde Kerk, ter vervanging van een oudere dorpskerk, in Santpoort-Noord. Aardige dorpskerk met toren. Belangrijke serie glas-in-loodramen.

De dorpskerk was qua omvang dan ook de eerste ‘echte’ kerk in Santpoort. Nederlands Hervormd, inmiddels PKN. Heden ten dage biedt de kerk tevens onderdak aan allerlei culturele activiteiten. De eerste versie van de dorpskerk dateert van 1844. Een rank en charmant bouwwerk dat op initiatief van de molenaar tot stand kwam. In 1916 brandde de kerk af. Het verhaal gaat dat een beschonken dakloze, die beschutting zocht tegen de kou, per ongeluk een van de twee kachels omverliep waarna de kerk in de fik vloog. Er was bijna niks van over. Al een jaar later, in 1917, kon op dezelfde plaats de huidige kerk worden ingewijd. Met geld van de verzekering, collectes en gulle gaven van vermogende Santpoorters uit Noord en Zuid. De contouren van de afgebrande kerk werden overgenomen: een zaalkerk met midvoor een toren, de daken gedekt met leien. Maar de stijl die de Bloemendaalse architecten J. Mulder en J.A. van Asdonk het bouwwerk meegaven was niet licht en charmant meer maar degelijk, quasi romaans. De kerk kreeg een kloeke vierkante toren met dito spits en halfronde boogoverspanningen van vensters, galmgaten en portaal. Grappig is dat de klok, die toentertijd voor gewone mensen nog diende als horloge, niet in het midden van de toren geplaatst is maar op een hoek.

  • (Tekst: René Stommel)

Orgel

Het orgel is in 1970 gebouwd door de firma H.J. Vierdag (Enschede). Adviseur namens de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk is Willem Hülsmann (Amersfoort).

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 24 oktober 2006.

Meer dan vier jaar nam de renovatie in beslag en de opknapbeurt kostte honderdduizenden euro’s. Maar nu is de protestantse dorpskerk aan de Burgemeester Enschedélaan in Santpoort-Noord weer een plaatje, zo meldt het Haarlems Dagblad. „We kunnen weer tien jaar voort met alleen regulier onderhoud”, zegt Gerrit Out van de kerkbeheercommissie. „Een renovatie is een groot woord”, meent hij. „Eigenlijk is het niet meer dan het wegwerken van achterstallig onderhoud geweest. Sinds 2002 zijn we daar mee bezig geweest. Het heeft lang geduurd en was financieel ingrijpend, maar wel noodzakelijk voor het voortbestaan van het gebouw. Ook het naastgelegen ontmoetingscentrum en de kosterij zijn aangepakt.”

Zowel interieur als exterieur van de kerk, die in 1917 werd gebouwd, is onder handen genomen, en er is boven en onder de grond gewerkt. „De funderingen zijn waterdicht gemaakt, het oude ijzerwerk van de voormalige klimop is weggewerkt en de goten zijn aangepakt. De laatste klus is het voegwerk, dat nu vernieuwd wordt”, aldus de kerkrentmeester.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Glas-in-loodramen