Handelingen

Sassenheim, Julianalaan 6 - Julianakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Julianakerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Teylingen
Plaats: Sassenheim
Adres: Julianalaan 6
Postcode: 2171CX
Inventarisatienummer: 03365
Jaar ingebruikname: 1912
Architect: Anema, Th.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Verbouwing en uitbreiding in 1928, naar ontwerp van B.T. Boeyinga. Karakteristiek Gereformeerd kerkgebouw zonder toren, maar met een sierlijke dakruiter op de kruising. Bij een notariskantoor is 26 september 2007 de akte getekend voor de vorming van de Protestantse Gemeente Sassenheim. Zowel de Ned. Hervormde Dorpskerk als de Gereformeerde Julianakerk (1912, Th. Anema, verbouwd 1928, B.T. Boeyinga) blijven in gebruik.

  • 2021 - De Protestantse Gemeente Sassenheim heeft een schetsplan gemaakt waarbij er woningen komen in de over enige tijd te sluiten Julianakerk aan de Julianalaan in Sassenheim. De Protestantse Gemeente Sassenheim gebruikt momenteel twee kerkgebouwen: de Dorpskerk (voorheen Hervormde Kerk) in de Hoofdstraat en de Julianakerk (voorheen Gereformeerde Kerk) aan de Julianalaan. Omdat het kerkbezoek echter terugloopt wil de Protestantse Gemeente in de toekomst de kerkdiensten concentreren in de Dorpskerk.
  • 2022 - De gereformeerde Julianakerk in Sassenheim wordt eind 2023 gesloten. Het is een van de twee kerkgebouwen van de protestantse gemeente Sassenheim.

Orgel

Het orgel is in 1958 gebouwd door de firma Ernst Leeflang (Apeldoorn), die daarbij het pijpwerk van dertien registers uit het vorige orgel van deze kerk gebruikt, dat in 1921 door de firma A. Standaart (Rotterdam) was geleverd. In 1993 restaureert W.N. de Jongh (Lisse) het orgel. De firma S. de Wit & Zoon (Nieuw-Vennep) vernieuwt in 2009 de tractuur.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur