Handelingen

Schettens, van Osingaweg 3 - Ned. Herv. Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Schettens - Schraard - Longerhouw
Provincie: Friesland
Gemeente: Súdwest Fryslân
Plaats: Schettens
Adres: van Osingaweg 3
Postcode: 8744EV
Inventarisatienummer: 09525
Jaar ingebruikname: 1864
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39429

Geschiedenis

De kerk is in 2016/2017 gerestaureerd en op 25 november 2017 opnieuw in gebruik genomen. Bij de restauratie kwamen enkele verrassingen tevoorschijn. De grafkelder van een 16e eeuwse legerofficier Schelte van Aysma en ook zijn helm die in de kerk hing en 5 skeletten van 2 mannen en 3 vrouwen.

,,Het opvallendste verhaal aan deze kerk is dat van Schelte_van_Aysma (1578-1637) de beroemde kolonel uit de Tachtigjarige Oorlog. Zijn helm en zwaard hingen eeuwenlang in de toren, ze zijn pas drie jaar geleden ‘herontdekt’ door conservator Jeroen Punt. Na grondig onderzoek kon de helm toen aan Schelte worden gelinkt met als bewijs de afbeelding van dezelfde helm op zijn grafzerk in de kerk. In een vitrine staat nu de 3D-kopie van de helm, omdat het origineel zich in het Militair Museum te Soesterberg bevindt.” ,,Het verhoogde koor met hek is in 1865 deels over de grafsteen van Schelte van Aysma heen gebouwd. Dankzij een bijzondere constructie kan de steen nu toch volledig worden bezichtigd. Het koorhek kan namelijk ingeklapt worden, waarna het luik opgetild kan worden.” ,,Vorig jaar werd ook de familiegrafkelder ontdekt onder Scheltes graf. Deze is nu te bezichtigen, waarbij je een interessante indruk krijgt van zijn status en van de adellijke militaire funeraire tradities in de gouden eeuw. In mei dit jaar kreeg Schelte een militaire her-bijzetting. Het nieuwe wapenbord heeft sindsdien een mooi plekje in de kerk gekregen, als herinnering aan deze bijzondere gebeurtenis.”

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk, vanwege een grafkelder een grote zerk door mr B.G. 1544. Twee zerken door P. Claes en een door Jacob Douwes 1639. Tweeklaviers orgel in 1891 gemaakt door Gebr. van Oeckelen. Mechanisch torenuurwerk.

Orgel

Het orgel aan de westzijde is gebouwd in 1891 door Petrus van Oeckelen en Zonen. Het Hoofdwerk heeft acht, het Bovenwerk zes registers.

In de media

Uit Het Nieuws van den Dag, 29 Augustus 1891.

In de Hervormde kerk te Schettens is Zondag ingewijd een nieuw orgel, geleverd door de firma P. van Oeckelen en Zonen, te Haren (prov. Groningen). Het orgel werd bespeeld door den Heer H.J. de Vries, organist te Arum. De predikant Salverda, uit Wons, sprak naar aanleiding van Hand. 17, vers 24 en volgende.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur