Handelingen

Schijndel, Boschweg 118 - O.L. Vrouw Rozenkrans

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Rozenkrans
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Meierijstad
Plaats: Schijndel
Adres: Boschweg 118
Postcode: 5481EG
Inventarisatienummer: 08194
Jaar ingebruikname: 1929
Architect: Liempd & Donders
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Grote kerk met beeldbepalende toren, in het noordwesten van Schijndel. Bijnaam Boschwegse kerk.

R.K. parochiekerk O.L. Vrouw Rozenkrans in het gehucht Boschweg, tegenwoordig Schijndel.

In gebruik genomen in 1929. Uitbreiding in 1955 met voorgevel en toren. Driebeukige basilicale kruiskerk met brede hoofdbeuken, gebouwd volgens het concept van de volkskerk.

Aan de eredienst onttrokken zondag 30 juni 2013.

 • 2018 Plannen tot inbouw van woningen en winkels. Sloop is niet aan de orde.

Geschiedenis van de Onze-Lieve-Vrouwe-van-den-Rozenkranskerk Boschweg. Bron: in-schijndel.nl

Bij bisschoppelijk schrijven van 23 januari 1928 werd de parochie aan de Boschweg, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van den Heilige Rozenkrans, opgericht.

Als bouwpastoor werd benoemd Adrianus Pessers uit Tilburg. Hert eerste bestuur werd gevormd door; voorzitter pastoor A. Pessers, secretaris A. Timmermans, J. van de Westenlaken, J. Verhagen en J. Geerts.

De architect van de kerk was Philip Donders uit Tilburg, met als toegevoegd architect Christ van Liempd uit Schijndel. Op 27 april 1928 had de aanbesteding van de kerk en pastorie plaats. Deze werd gegund aan de aannemer Mertens en Weterings te Raamsdonkveer.

De kerk staat op betonnen palen van elk 9 meter lang. Op 28 augustus 1928 werd, na een plechtige H. Mis in de oude H. Servatiuskerk, de eerste steen gelegd. Op de oorkonde staat: "In het jaar 1928 van het Herstelde Heil, toen paus Pius XI de Kerk Gods gelukkig bestuurde, toen Arnold Diepen Bisschop was van ’s-Hertogenbosch en Wilhelmina Koningin van Nederland, heeft de eerste pastoor, Adr. Jos. Pessers, deze eerste steen geplaatst in de nieuw te bouwen kerk, toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van den Rozenkrans, terwijl aanwezig was een grote kring van juichende gelovigen op de feestdag van de H. Bartholomeus”.

Op 24 juni 1929 (feestdag van St. Jan) werd de kerk en het hoofdaltaar plechtig door monseigneur Diepen geconsacreerd.

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de parochie in 1954 werd het plan gemaakt tot afbouw van de kerk met toren en doopkapel en in 1955 was het werk voltooid, uitgevoerd door het aannemersbedrijf van gebr. Schellekens uit Schijndel.

In 1965 werd pastoor J. van Gorp geïnstalleerd. In 1969 werd hij opgevolgd door J. Rijnja.

De kerk ging overdag op slot, daarom werd onder de toren een Mariakapel ingericht. Deze trekt tot op de dag van vandaag iedere dag vele bezoekers, die er een moment van meditatie, rust, gebed, aanhoring en inspiratie vinden. In 1988 werd W. van Sleeuwen als pastoor geïnstalleerd. Daarna was er geen vaste pastoor meer. Op 24 juni 2004 bestond onze parochie 75 jaar. In 2008 fuseerde men met de 3 andere kerken in Schijndel tot 1 parochie. Op 01 januari 2013 ontstond de fusie met de parochies van St. Michielsgestel, Den Dungen en Gemonde. De Boschwegse kerk was een geweldig gebouw met een goede akoestiek en wacht nu op een nieuwe bestemming. Op 30 juni 2013 is de kerk,tijdens een emotionele viering, aan de eredienst onttrokken en gesloten.

Omschrijving Monumentenhuis Brabant

 • Naam monument: O.L. Vrouwe van de H. Rozenkrans
 • Bouwperiode: 1928
 • Gevels en materialen: Bakstenen gevel. Hardsteen.
 • Vensters en deuren: Vensters en deuren glas-in-lood.
 • Dak en bedekking: Zadeldak, verbeterde Hollandse dakpan.
 • Constructie: Bakstenen kruisribgewelven.
opname 06-08-2010 © Leon Bok
 • Bijgebouwen: Doopkapel en toren dateren uit 1954, de 1e ter herdenking van de omgekomen Gebrs. de Wit. Kerkhof met Calvarieberg met kruisbeeld en corpus. Regelmatig aangelegd kerkhof met zeer dicht opeen staande graven, omzoomd door coniferenhaag.
 • Interieur: amen en altaarrelief van Luc. van Hoek. Een breed middenschip en twee sm alle zijbeuken, gescheiden door spitsbogen welke het muurvlak onderbreken. De vloer bestaat uit een geometrisch patroon gevormd door tegeltjes in crème, oranje, grijs, zwart.
 • Bijzonderheden: Driebeukige kruiskerk met westtoren en dakruiter.
 • Omschrijving: Entree kerkhof: twee geknielde gietijzeren engelen. Secundair gebruikt ca. 1900. Interieur: de eiken kerkbanken zijn origineel. Zes zuilen zijn met marmer bekleed en dragen op uitkragend kapiteel een heiligenbeeld. Aan de wanden een kruiswegstatie, die op doek uit 1933, gesigneerd A. van de Laar, copie Fugel. Het middenschip wordt bekroond door bakstenen kruisribgewelven.

Orgel

Op 5 februari 2013 werd de Sint-Clemenskerk in Nes op Ameland getroffen door het noodlot. Een grote brand verwoestte het kerkgebouw. Voor deze vanaf 2014 herbouwde kerk heeft de plaatselijke orgelcommissie het Vermeulen-orgel uit de Kerk van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans in Schijndel kunnen verwerven.

Eind november 2014 is het orgel in de in 2013 voor de eredienst gesloten kerk gedemonteerd door Adema’s Kerkorgelbouw met hulp van leden van de orgelcommissie van de St. Clemensparochie. Na herstel door de firma Adema in Hillegom is het 25 stemmen tellende, elektro-pneumatische orgel in 2016 naar Ameland verscheept.

Afbeeldingen

Exterieur