Handelingen

Schijndel, Markt 17 - Servatius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Servatius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Meierijstad
Plaats: Schijndel
Adres: Markt 17
Postcode: 5482NE
Sonneveld-index: 08197
Jaar ingebruikname: 1840
Architect: Essens, H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 33568


Geschiedenis

Hoofdkerk van Schijndel, met historische toren uit 1525. Gebouwd als neoclassicistische kerk, die in de tweede helft van de 19e eeuw is "ge(neo)gotiseerd". Zeer belangrijk Smits orgel.

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. KERK van St. Servatius. Kerkgebouw, bestaande uit een in 1525 voltooide gotische toren en een in 1839-1840 in Waterstaatsstijl (barok klassicisme) gebouwde kerk. De bakstenen toren is een vlak opgaand bouwwerk, heeft aan de zuidoosthoek een uitgebouwde achtkante traptoren en telt twee door een natuurstenen lijst gescheiden geledingen, waarvan de onderste geheel vlak is en de bovenste in elke zijde twee spitsboognissen vertoont, in welker bovengedeelte telkens een galmgat. Omgaand boogfries onder de spits. van vier- tot achtkant ingesnoerde steile spits, bekroond door een bol. Gerestaureerd in 1955. Driezijdig gesloten basilicale kerk, in Waterstaatsstijl gebouwd en neogotisch uitgebreid; in de schipmuren nog gedeeltelijk middeleeuwse kerk. Driezijdig gesloten koor. Inventaris: preekstoel met beeldengroep (Johannes de Doper prekende) deels Waterstaatsstijl, deel neogotisch. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1852 gemaakt door F.C. Smits. Grafsteen van de zeeheld Joan van Amstel (die onder De Ruyter en Tromp aan vele zeeslagen deelnam, overleden in 1669) met grafschrift van Vondel. In de kruisingtoren klok van anonieme gieter, 1686, diam. 55 cm.

Gebouwomschrijving SKKN

Van de middeleeuwse kerk te Schijndel staat enkel nog de toren uit 1525, met een spits uit het jaar 1819. De kerk werd in 1838-1840 herbouwd (mogelijk met gebruikmaking van de substantie van de oude kerk, ofschoon Van der Aa wel degelijk zegt dat de kerk is vervangen door 'een geheel nieuw gebouw') naar ontwerp, althans naar bestek, van H. Essens uit Oisterwijk. Ene Jacobus van Calkar was uiteindelijk uitvoerend architect. Blijkbaar was de kerk toen nog niet neogotisch, maar een gotisering kwam wel, al in de jaren 1850. Gaandeweg de jaren werd het interieur steeds verder gegotiseerd. Helaas werd een deel hiervan teniet gedaan in 1970, toen de architect Rooijakkers de kerk onderhanden nam. De uitwendige gotisering van de kerk dankt men voornamelijk aan de verandering der vensters in 1884. De pastorie dateert van 1836.

MIP omschrijving

  • Naam monument: R.K. St. Servatiuskerk
  • Bouwstijl: Waterstaatsstijl
  • Bouwperiode: 1525
  • Gevels en materialen: Handvorm baksteen.
  • Vensters en deuren: Spitsboogvensters met natuurstenen visblaas-tracering.
  • Dak en bedekking: Zadeldak met leien in maasdekking.
  • Interieur: Neo-Gotisch hoogaltaar van P. Cuypers uit 1858, zeer rijk bewerkt eikehout. Neo-Gotische preekstoel van Hendrik Peeters Divoort uit Turnhout uit 1855 van eikehout. Orgel van Smits uit Reek uit 1852, monument.
  • Bijzonderheden: Basilicale kerk met driezijdig gesloten koor en vierkante toren met uitgebouwde achtkante traptoren.
  • Omschrijving: Zes houten beelden in het middenschip voorstellende verschillende heiligen, gemaakt door J. Custers uit Eindhoven tussen 1904 en 1907. Onder bij de toren bevindt zich de grafsteen van de Schijndelse 17de eeuwse zeeheld Jan van Amstel, met een grafschrift van Vondel geëerd.

Orgel

In 1852 leverde de firma Smits een drieklaviers orgel voor de Sint Servatiuskerk in Schijndel. De bijzonder rijk uitgevoerde orgelkas is een werkstuk van Jacobus Beuijsen uit Boxmeer. Het Schijndelse orgel is door de jaren heen vrijwel nooit gewijzigd. Het enige dat er aan werd veranderd was de toonhoogte: deze werd rond 1900 door Camille Loret aangepast. In de jaren 1958/1959 werd het orgel gerestaureerd door Vermeulen uit Weert. Na deze restauratie werd het in gebruik genomen op 28 juni 1959 met een bespeling door Hub Houët, adviseur tijdens de restauratie. Een laatste restauratie vond plaats in 1995, en werd uitgevoerd door Pels & Van Leeuwen uit Den Bosch. De toonhoogte is daarbij teruggebracht naar de oorspronkelijke. Adviseur bij de restauratie was Hans van der Harst. Op 15 juni 1995 nam men het orgel weer in gebruik.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur