Handelingen

Schoonebeek, De Mente 2 - De Mente Kerk (1949 - 2018)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Drenthe
Gemeente: Emmen
Plaats: Schoonebeek
Adres: De Mente 2
Postcode: 7761BJ
Inventarisatienummer: 14172
Jaar ingebruikname: 1949
Architect: Nicolai, A.C.
Huidige bestemming: gezondheidscentrum
Monument status: Provinciaal monument


Geschiedenis

Interessante wederopbouwkerk met toren.

De losstaande toren bij deze kerk lijkt enorm op die van de Geref. Wester-, later Maranathakerk, aan de Venstraat in Eindhoven, een later werk van deze architect.

Afscheidsviering zondagmiddag 9 september 2018. Heringebruikname gerenoveerde Europawegkerk zondagochtend 16 september 2018.

In de media

  • Uit Dagblad van het Noorden, 18 januari 2016

De kogel is door de kerk in Schoonebeek. De protestantse gemeente stoot de voormalige gereformeerde kerk met pastorie en jeugdgebouw aan de Mente af. Dit heeft de kerkenraad besloten. De kerkelijke activiteiten worden volledig geconcentreerd in de voormalige hervormde kerk aan de Europaweg. Dit gebouw in de kern van het dorp beschikt over relatief weinig vergaderruimte. Om die reden wordt daar een stuk bijgebouwd. Ook het interieur van de in 1926 gebouwde kerk wordt onder handen genomen. ,,Het geheel krijgt een iets modernere uitstraling, zegt Leo Pekelsma, voorzitter van het college van kerkrentmeesters. De protestantse gemeente in Schoonebeek bezit twee kerkgebouwen en is vanwege de ontkerkelijking op termijn niet meer in staat beide panden in de benen te houden. Om meerdere redenen is uiteindelijk ervoor gekozen om de voormalige hervormde kerk te behouden. ,,Dat gebouw staat op een prominentere plek, middenin het centrum. Ook het feit dat deze kerk de oudste van de twee is, speelt mee, zegt Pekelsma.

Bij de in 1949 gebouwde voormalige gereformeerde kerk aan de Mente lijken meer mogelijkheden te zijn voor hergebruik. Bij de kerk staat niet alleen een pastorie, maar ook een jeugdgebouw. Deze beide panden hebben geen beschermde status en kunnen dus plaats maken voor iets anders. Dat geldt niet voor het kerkgebouw, dat net als de kerk in het centrum een provinciaal monument is. ,,Dit betekent in ieder geval dat het exterieur hetzelfde moet blijven, zegt Pekelsma. Hij schat dat in 2018 de nieuwbouw bij de voormalige hervormde kerk klaar is.

  • Uit Gereformeerdekerkeninfo, d.d. 22 juni 2017

De voormalig gereformeerde Mentekerk aan De Mente te Schoonebeek (Dr.) gaat rond 1 mei 2018 dicht. De kerkenraad besloot op 19 juni 2017 definitief dat de voormalige hervormde kerk na een verbouwing de PKN-kerk wordt.

  • Uit pgschoonebeek.nl, 23 april 2018

In september nemen wij afscheid van de kerkgebouwen, Eben Haëzer en de Mentekerk. de gebouwen zullen dan geen “kerk” meer zijn. Ook de Europawegkerk is “verdwenen”. Afscheid nemen doe je niet zomaar: je hebt je eigen herinneringen aan de kerk. Daarom willen we graag een herinneringsboekje maken van de drie kerken. Klim in de pen ( of mail) en schrijf een kort en bondig uw herinnering aan één van deze kerken. Dat kan met of zonder foto. Liever niet meer dan 10 zinnen. U kunt uw herinnering mailen naar Cees Admiraal ca.admiraal@aol.nl of Niesje Wever njwever@gmail.com U kunt uw herinnering ook inleveren in een bus die in de Mentekerk en Eben Haëzer staat.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur